Slager Aarnoutse wil reputatie hoog houden met spareribs

13 augustus 2012 Edwin Rensen

GENNEP - Ze moeten sappig zijn, recht van model en goed geolied. 'Het gaat op de eerste plaats om de natuurlijke vleessmaak. Je moet het vlees blijven proeven, ondanks de toevoeging van allerlei kruiden', zegt Robèr Aarnoutse over spareribs.

GENNEP - Ze moeten sappig zijn, recht van model en goed geolied. ‘Het gaat op de eerste plaats om de natuurlijke vleessmaak. Je moet het vlees blijven proeven, ondanks de toevoeging van allerlei kruiden’, zegt Robèr Aarnoutse over spareribs.

De 43-jarige Gennepenaar, die in het Niersstadje al jaren een eigen slagerij heeft, is een van de drie genomineerden voor de Spare Ribs Trophy 2008 van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie. Donderdag zal oud-wielrenster Leontien van Moorsel de prijzen overhandigen.  De andere kandidaat-prijswinnaars zijn Keurslager Rien Baas uit Leerdam en Keurslagerij John Blakenburg uit Kerkdriel. Volgens de jury vertonen de ingezonden spareribs kleine verschillen. Over het algemeen goed verzorgd, prima van smaak en aantrekkelijk in uitvoering. De keurmeesters hebben bij de deelnemers onaangekondigd proefaankopen gedaan. Maar Aarnoutse heeft ook enkele van zijn creaties moeten opsturen.

Kilo

‘Gewoon, in een koeltas met koelelementen. Anders is er op de plaats van bestemming niks meer van over. Zo zijn er zo'n drie tot vier spareribs, samen een kilo, verstuurd. Blijkbaar zijn ze in de smaak gevallen.’ Jaren geleden deed Aarnoutse ook al eens mee aan de wedstrijd 'wie maakt de beste spareribs'.

‘Toen zat ik er dichtbij, maar ik zat destijds niet bij de laatst overgeblevenen. Ik verwacht nu niet dat ik win. De andere slagers zijn heel goed. Die Blakenburg heeft al eens gewonnen.’ Aarnoutse heeft volgende week wel een reputatie hoog te houden. De Gennepse slager heeft zijn sporen al verdiend door tijdens nationale en internationale wedstrijden in de prijzen te vallen met zijn worsten en ham.

‘Het is eigenlijk gewoon topsport. Mijn medewerkers en ik moeten natuurlijk heel vaak proeven als de spareribs net gebakken zijn. Want, 'hoe smaken ze?', daar gaat het om.’

 

Altijd op de hoogte blijven?