Slachthuis in Tielt moet gesloten blijven

dierenrecht-bannerwebsitehelpdevarkens710x444v1-zondertekst

Van heropening van het omstreden varkensslachthuis in het West-Vlaamse Tielt kan voorlopig geen sprake zijn . De Raad van State oordeelde maandag dat het bedrijf zelf de sluiting ongedaan kan maken door een aanvaardbaar actieplan voor te leggen waardoor de wantoestanden niet meer kunnen voorkomen.

Het slachthuis werd twee weken geleden door de minister van Dierenwelzijn Ben Weyts tijdelijk gesloten, nadat er filmbeelden van gruwelijke mishandelingen van varkens naar buiten waren gekomen. De directie stapte uit protest tegen de sluiting naar de Raad van State. Die is van mening dat de overtredingen die de inspectie vaststelde niet worden weerlegd door het bedrijf. De zaak wordt over twee weken verder behandeld.

Maandagmorgen eisten zo’n vijfhonderd demonstranten de definitieve sluiting van het slachthuis, of de garantie dat er geen dieren meer worden mishandeld. Buurtbewoners en dierenrechtenorganisaties betoogden voor de poorten van het bedrijf met spandoeken en pamfletten. Het slachthuis levert ook aan Nederland, maar welke slagers het vlees verkopen wil de keurslagersorganisatie niet zeggen.

Vrijdag maakte Animal Rights bekend dat een petitie om het slachthuis definitief te sluiten 157.000 handtekeningen in Nederland en België heeft opgeleverd. Vorige week werd bekend dat het bedrijf een aanvraag voor uitbreiding heeft ingediend.

Lees ook
CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

Er is een lichte daling van het aantal varkens. Tegelijkertijd blijft het aantal runderen gelijk. Dat blijkt volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021. Ook zijn er minder schapen en kippen.

Theatermaker Peergroup presenteert Slachtvisite

Theatermaker Peergroup presenteert Slachtvisite

De voorstelling is een combinatie van projecties, filmbeelden en een slager die een varken uitbeent. Met de voorstelling willen de makers het verhaal van de voedselindustrie schetsen.

Slachthuis Gosschalk mag weer open

Slachthuis Gosschalk mag weer open

Slachthuis Gosschalk mag weer slachten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe plan van aanpak van het slachthuis goedgekeurd en het slachthuis mag onder strenge voorwaarde weer open.