Sedumdak op varkensstal van Livar

23 juni 2017

De varkensvleesketen Livar heeft een primeur: een sedumdak op één van haar varkensstallen! Niet alleen de varkens hebben hierdoor een beter leven, maar ook vogels en insecten!

Sedumdak

Een sedumdak bestaat uit natuurlijke vegetatie. Het zorgt allereerst voor een natuurlijke isolatie van het dak. De varkens in de stal hebben graag een aangenaam klimaat, niet te koud, maar zeker ook niet te warm. De dikke laag substraat waarop grassen, kruiden en vetplantjes groeien houdt de kou buiten. In de zomer voorkomt het directe instraling van zonlicht.

Het sedumdak zorgt daarnaast voor extra biodiversiteit in de omgeving van de stal. Vogels en insecten krijgen de kans om het dak te gebruiken als voederplaats en aanvullend leefgebied. En tot slot geeft een sedumdak een natuurlijk aangezicht.

Kloosterboerderij

Het sedumdak is geplaatst op de vleesvarkensstal op de kloosterboerderij van Livar bij Abdij Lilbosch te Echt in Limburg. Deze locatie is Livar's proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen. Livar voert hier onderzoeken uit naar het verder verbeteren van het dierenwelzijn en diergezondheid, optimalisatie van houderijsystemen en innovaties op het gebied van smaak. Het dak is geplaatst door Jonkers Daktuinen uit Venlo.

Livar

Livar varkens leven volgens de 3 sterren-standaarden van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Ze hebben veel ruimte ter beschikking. De varkens mogen zelf beslissen of ze buiten of binnen willen zijn. Ze hebben stro om mee te spelen, kunnen wroeten, hebben allen een mooie krulstaart. Door het voedzame dieet van Limburgse granen leveren ze uiteindelijk mals, smaakvol kwaliteitsvlees. Livar levert haar producten aan de betere slagers en aan restaurants via horeca-groothandels in Nederland, België en Duitsland.

Altijd op de hoogte blijven?