Schouten Europe en Agrifirm slaan handen ineen voor eiwittransitie

6 februari 2024 Redactie Food Schouten Europe
Schouten Europe en Agrifirm gaan samenwerken op het gebied van de eiwittransitie. Bij aanvang van de wereldpeulvruchtenweek – van 3 tot en met 10 februari – maakten de twee bedrijven bekend dat ze de haalbaarheid van een lokale keten van tempeh op basis van Nederlandse soja- en veldbonen gaan onderzoeken.

De samenwerking van Agrifirm en Schouten Europe komt voort uit de Bean Deal, onderdeel van de Nationale Eiwitstrategie. Deze ‘deal’, gesloten in 2022, omvat afspraken over het stimuleren van de teelt van Nederlandse eiwitrijke gewassen, zodat Nederland minder afhankelijk wordt van de import van bijvoorbeeld soja en kidneybonen. Zowel Agrifirm als Schouten Europe ondertekenden de Bean Deal en zijn bezig met de eiwittransitie.

Eiwittransitie

Agrifirm richt zich op het leveren van producten en diensten aan veehouders en telers om de productiviteit en duurzaamheid van landbouwbedrijven te verbeteren. “Agrifirm zet in op de eiwittransitie. Samen met ketenpartners en telers werken we aan nieuwe marktconcepten waarbij de teelt nagenoeg geen milieu-impact heeft. Dat leidt tot een betere biodiversiteit, waarbij het rendement voor de teler behouden blijft of zelfs verbetert”, zegt Rens Kuijten, Business Developer Plant-Based Solutions van Agrifirm. “De afgelopen jaren zijn verschillende ketenprojecten gestart met de voedingsmiddelenindustrie gefocust op de teelt en verwerking van soja- en veldbonen tot ingrediënten voor plantaardige voeding. De samenwerking met Schouten sluit daar naadloos op aan.

Haalbaarheidsonderzoek

Het familiebedrijf Schouten Europe is gespecialiseerd in de productie van vleesvervangers en andere plantaardige eiwitproducten. “Wij als Schouten hebben veel ervaring met het produceren van tempeh”, zegt Henk Schouten van Schouten Europe. “In plaats van soja uit het buitenland gebruiken we liever Nederlandse soja- of veldbonen. We zijn blij dat we hierin samen met Agrifirm kunnen optrekken. In de samenwerking zal de kwaliteit en technische haalbaarheid van de verwerking van Nederlandse soja- en veldbonen worden onderzocht. Daarnaast wordt ook gekeken naar de commerciële haalbaarheid en mogelijke verdienmodellen voor alle partijen in de keten.”

Er loopt al een pilot op het gebied van soja. Schouten: “In 2023 zijn wij, met ondersteuning door Agrifirm, al een pilot gestart met 1 hectare sojateelt bij telers in Woudrichem. Dit jaar worden nog meer telers bij deze samenwerking betrokken. Zij gaan verschillende rassen soja telen.”

Tempeh

Schouten Europe wil de Nederlandse peulvruchten gebruiken voor de vervaardiging van tempeh. Tempeh is een oeroude eiwitbron welke wordt verkregen door de fermentatie van sojabonen of andersoortige bonen. Het is volledig plantaardig, bevat zo’n 22 gram eiwit per 100 gram en is rijk aan vitamine B, mineralen en vezels. Daarnaast is tempeh licht verteerbaar en er worden vele gezondheidsvoordelen aan het product toegedicht.

Schouten wil de Nederlandse consument via het horeca- en foodservicekanaal kennis laten maken met tempeh. Daarvoor wil hij ook gaan samenwerken met restaurants. “Tempeh is een interessant product voor chefs omdat ze er zelf nog van alles mee kunnen maken en het zelf op smaak kunnen brengen”, vertelt Schouten. Het toepassen van lokaal geteelde eiwitten in de producten is in lijn met de toekomstvisie van Schouten. “We zijn blij dat we hier nu samen met Agrifirm concrete stappen in kunnen zetten”, besluit Schouten.

Altijd op de hoogte blijven?