
De Kudde van Anloo is een natuurbegrazingsbedrijf dat bestaat uit zo'n 300 runderen en een aantal konikpaarden. De Schotse hooglanders, met zowel roodbruine als blonde lokken, lopen voornamelijk in het Drentsche Aa-gebied, maar ook in natuurgebieden in de omgeving. Het begon allemaal een jaar of tien geleden toen Bert Bouwman de kudde overnam, bestaande uit ongeveer vijftig hooglanders. "Ik werkte al samen met de eigenaar. De beste man werd een dagje ouder en ik vroeg of hij het bedrijf niet wilde verkopen. Daar moest hij natuurlijk even over nadenken, maar uiteindelijk stemde hij ermee in”, zegt Bouwman.
Open landschap
Schotse Hooglanders zijn sterke dieren die jaarrond in de natuur leven en zonder veel hulp kalveren grootbrengen. Ze hebben weinig extra voer nodig en spelen een belangrijke rol in het onderhoud van natuurgebieden. Door gras, kruiden, struiken en jonge scheuten te eten, voorkomen ze dat het landschap dichtgroeit tot bos. Het beheer wordt soms bijgestuurd met maaien, maar de natuurlijke cyclus zorgt voor een goed evenwicht: tegen maart is het voedsel op, waarna de lente nieuw groen brengt.
Biologisch
Een aantal jaar terug moest Bouwman nog niet denken aan de term biologisch, maar de markt is veranderd. "De afgelopen jaren rolt er een ander verdienmodel uit, waardoor het aantrekkelijker is geworden. Er is nu ook meer vraag naar biologisch vlees. Vanaf april hebben wij een Skal-certificaat.”
Eigenlijk heeft zijn bedrijf altijd aan de voorwaarden van biologisch werken voldaan, vertelt Bouwman. De percelen waarop de dieren lopen zijn van Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap, Het Groninger Landschap, Natuurmonumenten en diverse landgoedeigenaren. Ze worden allemaal op een natuurlijke manier beheerd. De aanpassingen die het bedrijf heeft moeten doen om naar biologisch om te schakelen zijn dan ook met name administratief.
Biologische slager gezocht
Het certificeringsproces verliep soepel, al waren er enkele uitdagingen. Zo verliest een verhuurde dekstier zijn biologische status als hij op niet-gecertificeerde percelen loopt. Daarnaast kan het vlees niet als biologisch in hun eigen winkel "De Grazerij" worden verkocht, omdat er geen biologische slager in de regio is. Daarom bieden ze het aan als natuurvlees. Wat niet in de winkel wordt verkocht, gaat de handel in en kan daar wel als biologisch worden verkocht, net als het jongvee en de fokdieren.