Schnitzel AH bevat slechts 65 procent vlees

De zigeunerschnitzel van Albert Heijn bevat slechts 65 procent vlees. Water en paneermeel zijn in ruime mate vertegenwoordigd.

Dit blijkt uit een onderzoek naar gepaneerd vlees uit de Consumentengids van november 2015. De Consumentenbond vroeg aan ruim 2000 consumenten bovendien wat ze denken dat er allemaal in gepaneerd vlees zit en liet vervolgens de etiketten van de producten bij Albert Heijn, Aldi, Coop, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl en Plus zien.

Water

De zigeunerschnitzel van Albert Heijn bevat relatief weinig vlees, en maar liefst 13 procent water. Tweederde van de deelnemers aan het consumentenpanel vindt dit ‘bezwaarlijk tot heel erg bezwaarlijk’. De zigeunerschnitzel van Hoogvliet komt als beste uit de bus en bevat 94 procent vlees.

Kalkoenvlees

Ook is gekeken naar de kipkrokantschnitzel. De schnitzel van een Plus-filiaal bestond deels uit kalkoenvlees in plaats van kip. Tweederde van het panel vond dit onbegrijpelijk. ‘Als er kip op staat moet er kip in zitten, anders koop ik wel kalkoen’, aldus een verontwaardigde deelnemer aan de vragenlijst. Plus laat in een reactie aan de Consumentenbond weten dat de meeste filialen een product verkopen dat bestaat uit 62 procent kippenvlees.

Kipgehakt

De kipcordon-bleus in het onderzoek van de Consumentenbond bevatten veelal kipgehakt in plaats van kipfilet, kalkoenham in plaats van ham van een varken en kaassaus in plaats van echte kaas. 65 procent van de deelnemers vindt het treurig dat er kaassaus in zit in plaats van echte kaas. Meerdere deelnemers zeggen: ‘Kaassaus is géén kaas.’

Gepaneerd vlees – zoals een kipcordon-bleu, zigeunerschnitzel of kipkrokantschnitzel – is niet duur en is uitgebreid vertegenwoordigd in het vleesschap in de supermarkt. De resultaten wekten veel ergernis bij de deelnemers. Aan de consumenten werd gevraagd wat ze (heel) bezwaarlijk vinden bij gepaneerd vlees. De dikke paneerlaag blijkt de grootste ergernis te zijn (86 procent), op de voet gevolgd door het aantreffen van ander vlees dan verwacht (84 procent). Ook zitten de meeste consumenten niet te wachten op separatorvlees (77 procent), vlees dat ingevroren is geweest (74 procent) of toegevoegd water (72 procent).

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Picnic stapt versneld over naar Beter Leven kip

Picnic stapt versneld over naar Beter Leven kip

Online supermarkt versnelt de overstap naar Beter Leven-kip. Vanaf 7 mei bezorgt de online supermarkt alleen nog maar verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. De kipvleeswaren volgen later.

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

De vetpercentages van (extra) mager rundergehakt in de supermarkt lopen flink uiteen, schrijft de Consumentenbond. Uit een steekproef blijkt dat het vetpercentage tussen 7,9% tot 15% kan liggen. Mager rundergehakt is daarmee vetter dan is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees.

Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers in de supermarkt nam de afgelopen vijf jaar af. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark naar de prijsontwikkelingen van de zes grote Nederlandse supermarkten. De supermarktonderzoeker deed het onderzoek in opdracht van ProVeg Nederland.