Sambavlees: niet blijven pappen en nathouden

13 augustus 2012 Norbert van der Werff

BRUSSEL - Een volledig importverbod Braziliaans vlees wordt steeds waarschijnlijker. Dat stelt europarlementariër Esther de Lange. 'We kunnen immers niet blijven pappen en nathouden.

BRUSSEL - Een volledig importverbod Braziliaans vlees wordt steeds waarschijnlijker. Dat stelt europarlementariër Esther de Lange. 'We kunnen immers niet blijven pappen en nathouden.'

De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft dinsdag met de Europese Commissie gesproken over de import van Braziliaans vlees.

CDA-landbouwwoordvoerder Esther de Lange verwelkomt de strengere aanpak die de Europese Commissie inmiddels hanteert ten opzichte van Brazilië. Zo moet Brazilië voor 1 februari een lijst opstellen van landbouwbedrijven die aan de Europese eisen voldoen. Alleen deze bedrijven mogen, na controle door het Europese voedsel- en veterinaire bureau FVO, exporteren naar de EU. De verwachting is dat deze lijst enkele honderden bedrijven zal omvatten.

De Lange is echter zeer kritisch over de controle op de samenstelling van de lijst van geautoriseerde bedrijven. Zij onderstreept dat het van groot belang is dat de Europese Commissie de betrouwbaarheid van de Braziliaanse lijst zelf ter plekke controleert. 'Indien er tekortkomingen gevonden worden, dan dient de Europese Commissie over te gaan tot een totaal importverbod.'

Uit inspecties van het FVO in Brazilië eind vorig jaar blijkt dat er nog steeds problemen zijn met de controle-instanties en de identificatie en registratie van dieren in dit land.

Lees ook:

Rusland checkt Braziliaanse slachterijen (21 januari 2008)

Brazilië woest wegens importban (20 december 2007)

'Vleesprijs verdubbelt bij ban sambavlees' (12 juli 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Brazilië

 

Altijd op de hoogte blijven?