Safeway stopt met CO-vlees

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

PLEASANTON - De Amerikaanse retailreus Safeway heeft besloten om alle vlees dat behandeld is met koolmonoxide (CO) uit de schappen te halen. Dit onder druk van advocaten, congresleden en de publieke opinie.

PLEASANTON - De Amerikaanse retailreus Safeway heeft besloten om alle vlees dat behandeld is met koolmonoxide (CO) uit de schappen te halen. Dit onder druk van advocaten, congresleden en de publieke opinie.


Eerder had een aantal kleinere retailers in de VS al aangegeven gegast vlees voortaan niet meer te verkopen. En volgens progressieve website commondreams.org zou Tyson Foods nu ook stilletjes hebben besloten om CO-vleesverpakkingen geleidelijk te gaan afschaffen.


Ter discussie

CO om vlees te verpakken staat in de VS al langer ter discussie. In 2004 gaven de Food and Drug Administration (FDA) en het Ministerie van Landbouw toestemming dat vleesverpakkers als Tyson Foods, Hormel Foods en Cargill Foods, hun vlees verpakten met CO.


Injecteren met CO zorgt ervoor dat vlees langer een rode kleur houdt. Een enquête die gehouden werd door de Consumer Federation of America (CFA) wees vorig jaar uit dat 78 procent van de Amerikanen vindt dat vlees met CO misleidend is. Ruim tweederde pleit in deze CFA-enquête verder voor een vermelding op het etiket.


Kans op gesjoemel

Hoewel de kans op vergiftiging door het gas uiterst klein is, is er wel een risico voor de volksgezondsheid. Ook is er kans op gesjoemel, omdat gegast vlees bederf kan maskeren.


Vlees dat namelijk niet meer goed is (en dus normaal al verkleurd zou zijn) blijft nu mooi rood en op het oog goed. CO-vlees verkleurt pas na 10 tot 12 dagen.


Zo bespaart CO de retailers in de VS op jaarbasis 1 miljard dollar.


Vleesverpakkingen met CO zijn in de EU maar ook in landen als Canada en Japan verboden.


Lees ook:

Tyson stopt met CO in verpakking (20 augustus 2007) 


Wetsvoorstel VS etiketteringsplicht CO (26 juli 2007)


Koolmonoxide remt bacteriegroei in vlees (9 augustus 2007)

Verzet tegen CO in vlees groeit in VS (31 juli 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over koolmonoxide

Altijd op de hoogte blijven?