Rundersnippers zijn big business

13 augustus 2012 redactie

Rundersnippers niet alleen meer gebruikt voor goedkoop kilootje gehaktBOXTEL – Waren afsnijdsels als rundersnippers tot voor enkele jaren geleden alleen maar goed voor het produceren van goedkope kilootjes gehakt, tegenwoordig zijn de snippers 'big business'. Vion doet er zijn voordeel mee, blijkt uit het Vion-blad Rondom Rund.

'We maken er mooie vleesproducten van', zegt productontwikkelaar Geert Copinga van Vion Retail Nederland in het blad. Was gehakt vroeger armoe troef, tegenwoordig worden de rundersnippers die vrijkomen bij het uitbenen en het uitsnijproces gebruikt voor tal van producten.

Dit komt volgens Copinga vooral door de intrede van buitenlandse gerechten. Consumenten roerbakken en wokken tegewoordig wat af. 'Rundersnippers worden steeds meer als basis voor verschillende gerechten gebruikt, waardoor de waarde van de grondstof is gestegen.'

Vion maakt van de rundersnippers ook specialiteiten als runder cordon bleu, steak du boeuf en Duitse biefstuk. 'Bovendien zijn de gehaktbal, de hamburger en de worst tegenwoordig ook kant-en-klaar te koop. Hierdoor levert de snipper meer op dan een kilootje gehakt.'

De rundersnipper als grondstof voor luxe gehaktspecialiteiten vergt wel een ander productieproces. 'Vetpercentage speelt een rol', aldus Copinga. 'Vion Tilburg levert de rundersnippers geselecteerd op vetpercentage. De magere stukken gebruiken we voor specialiteiten. De andere delen verdwijnen in het gehakt. Zo halen we optimale waarde uit de snipper.'

Altijd op de hoogte blijven?