RIVM: Nederlander eet meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees

9 februari 2023 Redactie Vleesmagazine
Foto: Unsplash

Nederlanders eten gezonder, meldt het RIVM. Volgens de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) eten Nederlanders meer plantaardige producten als groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees.

“Wij ondersteunen de consument in hun behoefte aan gezonde producten”, reageert Eva Westerhof van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) op het nieuws. “Wij volgen daarin de richtlijnen van het Voedingscentrum en Gezondheidsraad en zijn voor de duurzame keuze en dierenwelzijn.”

Voedselconsumptiepeiling (VCP)

Met de Voedselconsumptiepeiling (VCP) brengt het RIVM het voedingspatroon van Nederlanders in kaart. Deze peiling vindt plaats onder ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in de leeftijd van 7-69 jaar over de periode 2019 en 2021. Eerdere peilingen omvatten de periodes 2007-2010 en 2012-2016. “De laatste drie voedselconsumptiepeilingen (VCP) zijn op dezelfde manier uitgevoerd. Daarom kunnen die gegevens naast elkaar gezet worden”, aldus het RIVM.

Consumptie rood en bewerkt vlees

Uit de laatste peiling blijkt dat Nederlanders 20 procent minder rood en bewerkt vlees eten ten opzichte van de vorige peiling. De gemiddelde consumptie van rood en/of bewerkt vlees daalde naar 72,6 gram per dag. In de periode 2012-2016 consumeerden Nederlanders nog 83 gram per dag en van 2007-2010 was dit 92 gram.

Totale vleesconsumptie

Daarnaast bepaalt de Voedselconsumptiepeiling ook de totale vleesconsumptie. Ook hier is er sprake van een daling, namelijk 18 procent. In de periode 2019-2021 consumeerden Nederlanders 90,5 gram vlees per dag. In de periode 2012-2016 was dit 101 gram per dag en in 2007-2010 110 gram. De consumptie van vleesvervangers is iets gestegen. Van 1,7 gram per dag naar 5,4 gram.

Groei plantaardig

Nederlanders zijn vooral meer plantaardige voeding gaan eten volgens het RIVM. Zowel de groente als fruitconsumptie zijn gestegen. Nederlanders eten volgens de laatste peiling 163 gram groente. In eerdere peilingen was dit 135 gram (2012 – 2016) en 128 gram (2007 – 2010). Het percentage volwassenen dat dat aan de richtlijn voor groente voldoet is nu 29 procent. Een verdubbeling ten opzichte van de vorige peiling. Toen was dit nog 16 procent. Ook de fruitconsumptie stijgt door: van 103 naar 117 en nu 129 gram per dag.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?