Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM. Of als producenten de hoeveelheid zout en suiker in de producten verder hadden verlaagd.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt sinds 2014 afspraken met de voedingsindustrie over minder zout, verzadigd vet en suiker in producten. Het RIVM onderzocht meerdere keren het geschatte effect van de afspraken op de inname. De conclusie van het jongste onderzoek komt dan ook niet als een grote verrassing. Fabrikanten hebben wel kleine stappen gezet om minder zout en suiker in hun producten te stoppen, maar consumenten krijgen er nog steeds (te) veel van binnen.
Door minder zout in brood, vlees, kaas en soep krijgt een volwassen Nederlander per dag in 6 jaar tijd gemiddeld bijna 0,5 gram minder zout binnen. Voor suiker gaat het om 7,5 gram. Dat zijn gemiddeld 2 suikerklontjes per dag minder, vooral door de suikerreductie in frisdrank. Het RIVM rekende het effect van de afspraken over verzadigd vet niet door. Daar zijn volgens het instituut te weinig afspraken over gemaakt.
Volgen het RIVM zijn verbeterpunten uit het onderzoek al meegenomen in de nieuwe aanpak voor productverbetering die onderdeel is van het Nationaal Preventieakkoord.