RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

suiker-pixabay

Foto: Pixabay


Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM. Of als producenten de hoeveelheid zout en suiker in de producten verder hadden verlaagd.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt sinds 2014 afspraken met de voedingsindustrie over minder zout, verzadigd vet en suiker in producten. Het RIVM onderzocht meerdere keren het geschatte effect van de afspraken op de inname. De conclusie van het jongste onderzoek komt dan ook niet als een grote verrassing. Fabrikanten hebben wel kleine stappen gezet om minder zout en suiker in hun producten te stoppen, maar consumenten krijgen er nog steeds (te) veel van binnen.

Door minder zout in brood, vlees, kaas en soep krijgt een volwassen Nederlander per dag in 6 jaar tijd gemiddeld bijna 0,5 gram minder zout binnen. Voor suiker gaat het om 7,5 gram. Dat zijn gemiddeld 2 suikerklontjes per dag minder, vooral door de suikerreductie in frisdrank. Het RIVM rekende het effect van de afspraken over verzadigd vet niet door. Daar zijn volgens het instituut te weinig afspraken over gemaakt.

Volgen het RIVM zijn verbeterpunten uit het onderzoek al meegenomen in de nieuwe aanpak voor productverbetering die onderdeel is van het Nationaal Preventieakkoord.

Foodlog

Dossiers
Lees ook
Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

Congresprogramma Food Technology bekend: Food meets hightech

Congresprogramma Food Technology bekend: Food meets hightech

Op 1 en 2 december organiseren Mikrocentrum en Vakblad EVMI (Alea Publishers) samen Food Technology 2021 in de Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch. Tijdens Food Technology 2021 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050.

Drankenindustrie geraakt door horecasluiting

Drankenindustrie geraakt door horecasluiting

De horecasluiting vanwege de coronapandemie zorgde ervoor dat de leveringen van de drankenindustrie aan de horeca werden gehalveerd naar 215 miljoen euro. Dit zorgde voor een krimp van 5,1 procent van de totale productie van de drankenindustrie.