Reststromen als grondstof voor diervoerders

Nijssen kringloop

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

John Geurts, directeur Nijsen company: "We voorkomen verspilling van grondstoffen en nutriënten door reststromen uit de levensmiddelenindustrie te gebruiken als grondstof in de diervoeders die we produceren. Jaarlijks brengt Nijsen ruim 100.000 ton aan levensmiddelen terug in de voedselkringloop als hoogwaardig en goed benutbaar varkens- of (Kipster) kippenvoer."

Verspilling

Hij constateert een sterk toenemende belangstelling voor zijn bedrijf. "Nijsen juicht iedere initiatief toe dat verspilling tegengaat. Hoe minder verspilling, hoe minder reststromen. Toch is verspilling niet altijd te voorkomen en dienen reststromen op een duurzame en verantwoorde manier verwerkt te worden. Denk aan snijresten, (retour)brood, koek, snoep, deeg, siropen en sauzen. Varkens en kippen zijn de ideale bondgenoten om verspilling tegen te gaan. Restproducten worden verwerkt tot hoogwaardig diervoeder, dat in de vorm van een duurzaam en lekker stukje vlees of ei weer op het bord van de consument belandt."

Brood

Een belangrijke reststroom waar Nijssen gebruik van maakt in brood. Brood staat op nummer 1 in de top 5 van meest verspilde producten. Geurts: "Brood is een versgebakken product, waardoor de kwaliteit snel achteruit gaat. De kunst is om het op tijd te eten, in te vriezen of te verwerken in een restjesproduct. Zo geniet je optimaal van brood en hoef je geen kruimel te verspillen. Op de website van Samen Tegen Voedselverspilling worden tips gegeven om thuis minder brood te verspillen. Brood dat niet wordt geconsumeerd, kan Nijsen verwerken tot hoogwaardige varkens- en pluimveevoeders."

Circulaire keten

Onlangs gaf het Europese Parlement toestemming voor het toelaten van restproducten van slachtdieren (diermeel) en insectenmeel in diervoeders. Een positieve ontwikkeling aldus Geurts: "Het hergebruik van deze grondstoffen draagt bij aan kortere, circulaire ketens. Zo hoeft Nederland minder plantaardige eiwitten, zoals soja, te importeren en wordt een belangrijke impuls gegeven aan de gewenste eiwittransitie. Hoewel diermeel binnenkort weer toegelaten is, zijn er wel strikte regels verbonden aan de toepassing van dier- en insectenmeel. Voedselveiligheid blijft belangrijkste criterium." 

Lees ook
'81 miljoen dieren vroegtijdig afgemaakt'

'81 miljoen dieren vroegtijdig afgemaakt'

Jaarlijks worden in Nederland 81 miljoen dieren vroegtijdig geslacht. Dat meldt actiegroep Wakker Dier op basis van eigen onderzoek.Bijna een op de zeven dieren in de veehouderij wordt te vroeg geslacht, dat blijkt volgens Wakker Dier uit eigen onderzoek. Volgens de dierenrechtenorganisatie kiezen boeren er door de hoge prijsdruk al snel voor om onrendabele...

App Too Good To Go gaat voedselverspilling tegen

App Too Good To Go gaat voedselverspilling tegen

In Amsterdam is de app Too Good To Go gestart. Consumenten kunnen met de nieuwe app voordelig overgebleven voeding bestellen bij lokale restaurants, hotels en winkels.De ondernemers kunnen de app dagelijks gebruiken om aan te geven welke producten ze over hebben in hun winkel. Zo wordt eten niet weggegooid aan het eind van de dag, maar gaat het naar...

Tien bijzondere projecten bij Europese Regio voor Gastronomie in 2018

Tien bijzondere projecten bij Europese Regio voor Gastronomie in 2018

Brabant is in 2018 de Europese Regio voor Gastronomie. Dat mondt uit in het project We Are Food, waarin tien bijzondere initiatieven van start gaan om de voedselketen te verduurzamen en gezond voedsel op de kaart te zetten. De bedoeling is dat zoveel mogelijk Brabantse ondernemers erbij betrokken worden, ook bakkers en slagers.Dat Brabant in 2018 Europese...