Reststromen als grondstof voor diervoerders

Nijssen kringloop

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

John Geurts, directeur Nijsen company: "We voorkomen verspilling van grondstoffen en nutriënten door reststromen uit de levensmiddelenindustrie te gebruiken als grondstof in de diervoeders die we produceren. Jaarlijks brengt Nijsen ruim 100.000 ton aan levensmiddelen terug in de voedselkringloop als hoogwaardig en goed benutbaar varkens- of (Kipster) kippenvoer."

Verspilling

Hij constateert een sterk toenemende belangstelling voor zijn bedrijf. "Nijsen juicht iedere initiatief toe dat verspilling tegengaat. Hoe minder verspilling, hoe minder reststromen. Toch is verspilling niet altijd te voorkomen en dienen reststromen op een duurzame en verantwoorde manier verwerkt te worden. Denk aan snijresten, (retour)brood, koek, snoep, deeg, siropen en sauzen. Varkens en kippen zijn de ideale bondgenoten om verspilling tegen te gaan. Restproducten worden verwerkt tot hoogwaardig diervoeder, dat in de vorm van een duurzaam en lekker stukje vlees of ei weer op het bord van de consument belandt."

Brood

Een belangrijke reststroom waar Nijssen gebruik van maakt in brood. Brood staat op nummer 1 in de top 5 van meest verspilde producten. Geurts: "Brood is een versgebakken product, waardoor de kwaliteit snel achteruit gaat. De kunst is om het op tijd te eten, in te vriezen of te verwerken in een restjesproduct. Zo geniet je optimaal van brood en hoef je geen kruimel te verspillen. Op de website van Samen Tegen Voedselverspilling worden tips gegeven om thuis minder brood te verspillen. Brood dat niet wordt geconsumeerd, kan Nijsen verwerken tot hoogwaardige varkens- en pluimveevoeders."

Circulaire keten

Onlangs gaf het Europese Parlement toestemming voor het toelaten van restproducten van slachtdieren (diermeel) en insectenmeel in diervoeders. Een positieve ontwikkeling aldus Geurts: "Het hergebruik van deze grondstoffen draagt bij aan kortere, circulaire ketens. Zo hoeft Nederland minder plantaardige eiwitten, zoals soja, te importeren en wordt een belangrijke impuls gegeven aan de gewenste eiwittransitie. Hoewel diermeel binnenkort weer toegelaten is, zijn er wel strikte regels verbonden aan de toepassing van dier- en insectenmeel. Voedselveiligheid blijft belangrijkste criterium." 

Lees ook
Brasserie 2050 strijkt neer op Horecava

Brasserie 2050 strijkt neer op Horecava

Brasserie 2050 van de Rabobank strijkt van 13 tot en met 16 januari 2020 voor het eerst neer tijdens de Horecava in de RAI Amsterdam. In het prijswinnende pop-up restaurant van de toekomst besteedt Rabobank aandacht aan voedseltransitievraagstukken en duurzame oplossingen.Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild, waarbij de horecasector...

Vers & Vrij pakt voedselverspilling Den Haag aan

Vers & Vrij pakt voedselverspilling Den Haag aan

Stichting Vers & Vrij geeft op 16 oktober, op World Food Day, in Den Haag het startsein voor  ‘Vers & Vrij’.  Het project moet armoede en voedselverspilling tegengaan. Stichting Vers & Vrij ondersteunt huishoudens die – al dan niet tijdelijk – in zwaar weer zitten met een dagelijkse maaltijd, die wordt aangeboden door horecagelegenheden, scholen...

ABN Amro: 'Consument aan zet bij halvering voedselverspilling in 2030'

ABN Amro: 'Consument aan zet bij halvering voedselverspilling in 2030'

De consument is 'als grootste verspiller nu aan zet' als het gaat om halvering van de voedselverspilling in 2030 te halen. Het halen van dat doel 'vereist een grotere inspanning'. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar voedselverspilling door ABN Amro.Jaarlijks wordt in Nederland per persoon 150 euro aan voedsel weggegooid: ongeveer een tiende van...