Reststromen als grondstof voor diervoerders

Nijssen kringloop

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

John Geurts, directeur Nijsen company: "We voorkomen verspilling van grondstoffen en nutriënten door reststromen uit de levensmiddelenindustrie te gebruiken als grondstof in de diervoeders die we produceren. Jaarlijks brengt Nijsen ruim 100.000 ton aan levensmiddelen terug in de voedselkringloop als hoogwaardig en goed benutbaar varkens- of (Kipster) kippenvoer."

Verspilling

Hij constateert een sterk toenemende belangstelling voor zijn bedrijf. "Nijsen juicht iedere initiatief toe dat verspilling tegengaat. Hoe minder verspilling, hoe minder reststromen. Toch is verspilling niet altijd te voorkomen en dienen reststromen op een duurzame en verantwoorde manier verwerkt te worden. Denk aan snijresten, (retour)brood, koek, snoep, deeg, siropen en sauzen. Varkens en kippen zijn de ideale bondgenoten om verspilling tegen te gaan. Restproducten worden verwerkt tot hoogwaardig diervoeder, dat in de vorm van een duurzaam en lekker stukje vlees of ei weer op het bord van de consument belandt."

Brood

Een belangrijke reststroom waar Nijssen gebruik van maakt in brood. Brood staat op nummer 1 in de top 5 van meest verspilde producten. Geurts: "Brood is een versgebakken product, waardoor de kwaliteit snel achteruit gaat. De kunst is om het op tijd te eten, in te vriezen of te verwerken in een restjesproduct. Zo geniet je optimaal van brood en hoef je geen kruimel te verspillen. Op de website van Samen Tegen Voedselverspilling worden tips gegeven om thuis minder brood te verspillen. Brood dat niet wordt geconsumeerd, kan Nijsen verwerken tot hoogwaardige varkens- en pluimveevoeders."

Circulaire keten

Onlangs gaf het Europese Parlement toestemming voor het toelaten van restproducten van slachtdieren (diermeel) en insectenmeel in diervoeders. Een positieve ontwikkeling aldus Geurts: "Het hergebruik van deze grondstoffen draagt bij aan kortere, circulaire ketens. Zo hoeft Nederland minder plantaardige eiwitten, zoals soja, te importeren en wordt een belangrijke impuls gegeven aan de gewenste eiwittransitie. Hoewel diermeel binnenkort weer toegelaten is, zijn er wel strikte regels verbonden aan de toepassing van dier- en insectenmeel. Voedselveiligheid blijft belangrijkste criterium." 

Lees ook
Samen Tegen Voedselverspilling schrijft open brief aan informateur

Samen Tegen Voedselverspilling schrijft open brief aan informateur

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft een open brief gestuurd naar informateur Tjeenk Willink en de onderhandelende partijen. Hiermee wil de stichting aandacht vragen voor voedselverspilling tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe regering.

Helft Nederlandse koelkasten te warm afgesteld

Helft Nederlandse koelkasten te warm afgesteld

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit lopen elke dag ongeveer 1.900 mensen een voedselvergiftiging op. Het Voedingscentrum noemt bewaren van voedingswaren in een te warme koelkast als één van de oorzaken. Slagers kunnen wellicht een adviserende rol hebben om dit te verbeteren.In 56 procent van de Nederlandse huishoudens blijkt de koelkast...

Too Good To Go is Certified B Corporation

Too Good To Go is Certified B Corporation

Too Good To Go mag zich Certified B Corporation noemen. Slechts vier jaar na de oprichting in Denemarken heeft de app tegen voedselverspilling het duurzaamheidscertificaat ontvangen.Het internationaal gewaardeerde certificaat wordt afgegeven aan bedrijven die kiezen voor een werkwijze waarin people, planet en purpose op de eerste plaats komen. B Corp...