Rendierenvleesschandaal in Lapland

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

OSLO - Het gezonde imago van rendierenvlees heeft in Noorwegen een flinke deuk opgelopen na het bekend worden van een vleesschandaal.

OSLO - Het gezonde imago van rendierenvlees heeft in Noorwegen een flinke deuk opgelopen na het bekend worden van een vleesschandaal.


Bij controle van ruim 420 geslachte rendieren in Nord-Troms in Lapland ontdekten controleurs van de voedingswarenautoriteit (Mattilsynet) dat het bacteriële niveau van het vlees enorm was overschreden.


Per gram werden meer dan 30 miljoen kiemen vastgesteld, terwijl de grensnorm bij 100.000 ligt. Bovendien zaten er ook 30.000 schimmelkiemen per gram op de eind februari verwerkte dieren.


Oorzaak is volgens Mattsilsynet een verkeerde opslag in de koeling. De karkassen moeten worden vernietigd. De waarde die verloren is gegaan bedraagt ruim 60.000 euro.


De traditionele rendierenhouderij in Lapland is van oudsher de belangrijkste vorm van veeteelt voor de Samische bevolking (’Lappen’) in de streken binnen de poolcirkel. De slachterijen moeten echter voldoen aan de regels zoals die gelden in de EU, waarvan Noorwegen geassocieerd lid is. 


Lees ook:

Vleesfraudeur lang achter de tralies (30 maart 2007)


Druk op politicus na nieuwe vleesrel (14 november 2006)


Of kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over vleeschandalen


Altijd op de hoogte blijven?