Rendement Smilde onder druk

13 augustus 2012 redactie

HEERENVEEN - De winst voor belasting van voedingsmiddelenbedrijf Koninklijke Smilde over 2005 is gedaald met een half miljoen euro tot 2,5 miljoen euro. Ook de omzet liep vorig jaar terug met 50 miljoen euro tot 270 miljoen euro. De resultaten over 2005 werden woensdag bekend gemaakt.

Volgens directeur Dirk Smilde is de reden voor de teruggang de sluiting van palmolieraffinaderij in Vlaardingen. Deze ingreep was nodig vanwege de toegenomen concurrentie. Het leidde tot forse reorganisatiekosten en het verlies van ruim honderd arbeidsplaatsen.

De productie van margarine vindt inmiddels op één locatie in Heerenveen plaats. Smilde heeft daar 5 miljoen euro geïnvesteerd in de fabriek. Door de verhuizing boekte de divisie margarine, oliën en vetten een negatief resultaat. De overige drie divisies (bakkerij, koelvers en dierlijke vetten) droegen wel bij aan de winst.

De verwachtingen voor 2006 zijn hoog gespannen. Smilde rekent op een fors hoger resultaat. Het bedrijf zal 10 miljoen euro investeren. Een nieuw project is een studie naar het inzetten van vetten voor biodiesel. De vetten van Smilde zouden kunnen gaan dienen als brandstof voor auto's en verbrandingsinstallaties.

Altijd op de hoogte blijven?