Reistijd slachtvee max 8 uur

attachment-001_rb-image-1672740

Dieren die binnen Europa naar een slachterij worden vervoerd zouden niet langer dan 8 uur onderweg hoeven te zijn. Nu is de de maximaal toegestane reistijd in de EU 24 uur. Nederland, Duitsland en Denemarken pleiten voor zo'n drastische verkorting van de toegestane transporttijd.

Deze landen roepen de Europese Commissie op meer te doen om het welzijn van dieren te verbeteren. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken organiseerde daarover een bijeenkomst met haar Duitse en Deense collega's.

De drie landen willen ook dat jonge kalveren pas op transport gaan als ze zeker twee weken oud zijn en niet zoals nu al met tien dagen. In de eerste veertien dagen zijn kalveren helemaal afhankelijk van melk, waardoor tijdens transport voeden en drinken lastig is. Dijksma en haar collega's pleiten ook voor meer ruimte voor de dieren tijdens hun transport.

Rondeelstallen

De drie landen kijken ook naar andere verbeteringen in het dierenwelzijn. Zo is gesproken over de rondeelstallen. Dat zijn stallen waar kippen hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De stallen kennen ruimtes om te scharrelen en ruimtes waar de kip een 'stofbad' kan nemen. In tegenstelling tot de reguliere pluimveehouderijen hoeven de snavels van kippen in rondeelstallen niet gekapt te worden en kunnen de kippen naar buiten wanneer ze dat willen.

Lees ook
PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

Na Albert Heijn, Lidl en Jumbo stapt ook PLUS over op kip met het Beter Leven keurmerk. Vanaf 2023 heeft alle kip in de schappen bij PLUS minimaal één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Dat heeft de supermarktketen laten weten aan Wakker Dier.

Ook Jumbo stapt over op kip met Beter Leven-keurmerk

Ook Jumbo stapt over op kip met Beter Leven-keurmerk

Na Albert Heijn en Lidl stapt ook supermarktketen Jumbo over op kip met Beter Leven-keurmerk. Vanaf 2023 heeft alle kip in de schappen minimaal één ster Beter Leven. "De overgang naar het Beter Leven keurmerk voor ons volledige aanbod kip is voor ons een logische volgende stap", zegt Olaf de Boer, directeur Commercie Jumbo.

Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Binnen het vierjarig Europese onderzoeksproject mEATquality onderzoeken wetenschappers de invloed van dierenwelzijn op de smaak van vlees. In Resource vertelt Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group van Wageningen University & Resources meer over het onderzoek.