Regels voor eigen keuze openingstijden

nat_KeurslagerijBroersen-10

Het kabinet komt met wettelijke regels tegen verplichte openstelling van winkels. Dit moet het recht van ondernemers garanderen om zelf keuzes te maken over openingstijden.

Dat kondigt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan. De regels moeten een einde maken aan de praktijk dat winkeliers door bijvoorbeeld een besluit van de vereniging van eigenaren (VvE) ongewild eerder afgesproken winkeltijden moeten aanpassen.

‘Boetes behoren tot het verleden’

Keijzer benadrukt dat nog steeds ‘afspraak is afspraak’ geldt als een ondernemer en een verhuurder in een contract overeenkomen dat een winkel op koopavond open is. Maar het door anderen eenzijdig wijzigen van openingstijden met daaraan boetes gekoppeld, moet tot het verleden gaan behoren.

Groningse winkelier kreeg megaboete

Onlangs kreeg een fietsenmaker met een winkel in Groningen een flinke strop te verduren nadat hij zich niet aan de ruimere openingstijden van het winkelcentrum had gehouden. In de VvE was afgesproken dat de openingstijden in het winkelcentrum verruimd zouden worden op donderdag, zaterdag en zondag. De man hield zich er niet aan, betaalde boetes niet en wilde uit de VvE stappen. De man verloor de rechtszaak tegen de VvE en moest duizenden euro’s betalen.

‘Paddepoel mag nooit meer gebeuren’

Detailhandel Nederland is blij met het signaal van Economische Zaken. Volgens de brancheorganisatie worden daarmee situaties als die in Groningen voortaan voorkomen. 'Voor gezamenlijke openingstijden is goed overleg een absolute voorwaarde. Daar schort het in het winkelcentrum Paddepoel nogal aan en regent het boetes. Voor een paar winkeliers zijn die boetes weliswaar gestopt na een gang naar de rechter, maar zo’n uitputtende procedure is voor winkeliers haast niet te doen en vraagt om diepe zakken. Als iets geregeld kan worden om dat te voorkomen, juichen wij dat van harte toe. Paddepoel mag nooit meer gebeuren', aldus directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland.

Lees ook
Actuele trends in de foodbranche volgens SBB

Actuele trends in de foodbranche volgens SBB

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft een trendrapport uitgebracht voor de sector Voedsel, Groen en Gastvrij. SBB signaleert onder andere bewust consu(mind)eren met plantaardige vleesvervangers en E-business voor bakkerijen en slagerijen.

Buitelaar: 'Geef je personeel een sleutelrol'

Buitelaar: 'Geef je personeel een sleutelrol'

Succesvolle ondernemers denken vanuit de klant en zetten deze centraal. Cool blue is een bekend voorbeeld, maar ook in de slagerij en bakkerij zijn er succesverhalen te vinden. Zet je de klant centraal, dan speelt het (verkoop)team een sleutelrol. Betrek het team bij je plannen.Op dit moment werk ik voor Bakker Klink om de brutowinst (en de omzet) verder...

Als het aan de politiek ligt, komt er een voedselakkoord

Als het aan de politiek ligt, komt er een voedselakkoord

Duurzame landbouw, economische groei in de food sector en een integraal voedselbeleid. Dáár draaide het eerste verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar om. Het voedselbeleid moet beter: een beter perspectief voor de boeren voor duurzame landbouw, ruimte voor ondernemers en een Deltaplan voor integraal voedselbeleid en dat voor...