'Regels tegen hittestress vee onvoldoende'

attachment-001_rb-image-1672740

Maatregelen die op tropische dagen hittestress moeten voorkomen bij slachtvee schieten tekort en moeten worden aangescherpt. Nieuwe regels moeten bovendien wettelijk worden vastgelegd, zodat niemand zich eraan kan onttrekken. De Dierenbescherming en Eyes on Animals willen dat minister Carola Schouten van Landbouw daarvoor zorgt.

De organisaties hebben een rapport opgesteld over de problematiek. Zij zeggen dat vorig jaar tijdens de hete zomer 94 miljoen dieren werden vervoerd bij temperaturen die 'eigenlijk niet meer verantwoord zijn'. Ze spreken van 'afschuwelijke taferelen van naar verkoeling snikkende dieren in oververhitte veewagens, wachtend in de brandende zon voor een slachthuis'.

Tropenrooster vanaf 21 graden

Ze willen dat een tropenrooster niet pas vanaf 27 graden ingaat, maar al vanaf 21 graden. Boven de 30 graden zou veetransport alleen mogen plaatsvinden in speciale veewagens met airconditioning, vanaf 35 graden moet vervoer verboden worden, vinden ze. Hiervoor zijn de eerder genoemde organisaties een petitie gestart.

Op de bres tegen hittestress

Het rapport 'Op de bres tegen hittestress' wordt dinsdag verstrekt aan de minister, de Tweede Kamer en de veetransport- en slachterijsector. In de studie staat dat ook tijdens dagen dat de temperatuur royaal boven de 30 graden uitkwam, slachterijen nog op volle toeren draaiden en miljoenen dieren naar het slachthuis werden gebracht. Zo'n 15 miljoen vleeskuikens, 392.000 varkens en 55.000 runderen kregen daardoor volgens de organisaties te maken met een 'onacceptabele aantasting van hun welzijn'.

Het hitteprotocol dat sinds 2016 bestaat, werkt volgens Dierenbescherming en Eyes on Animals niet, onder meer omdat de regels onvoldoende worden nageleefd.

[intermezzo:1]
Lees ook
Bioboer Lauwrens Sterken heeft Mooiste Modderpoel van 2021

Bioboer Lauwrens Sterken heeft Mooiste Modderpoel van 2021

De varkens van Bioboer Lauwrens Sterken kunnen terecht in de Mooiste Modderpoel. Hij won de jaarlijkste verkiezing van Wakker Dier met ruim 3400 stemmen. "Dit voelt echt als waardering voor ons werk", reageert Lauwrens op de winst. "En zo’n poel is toch geweldig? Je ziet de varkens echt genieten.”

Decoratieve lakenvelder levert fantastisch vlees

Decoratieve lakenvelder levert fantastisch vlees

Parkrunderen worden lakenvelders wel genoemd omdat de koeien met de karakteristieke witte band om het lijf vroeger op landgoederen werden gehouden. De fraaie en weinig eisende dieren zijn geen spectaculaire melkproducenten maar gewild bij hobbyboeren. Fernand de Willigen houdt samen met zijn zoon Niek tachtig lakenvelders en verkoopt hun vlees aan huis.

Actiegroep levert kritiek op Beter Leven-keurmerk

Actiegroep levert kritiek op Beter Leven-keurmerk

Actiegroep Ongehoord vindt dat de Dierenbescherming moet stoppen met het Beter Leven-keurmerk en is hiervoor een petitie gestart. Op basis van eigen onderzoek noemt de actiegroep het bekende keurmerk mislukt. De Dierenbescherming is niet eens met de kritiek en zegt dat het keurmerk bijdraagt aan dierenwelzijn. "Dat is objectief aantoonbaar".