Rechtbank veroordeelt Willy Selten tot tweeënhalf jaar cel

7 april 2015 ANP

Willy Selten (45) is dinsdag 7 april veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf voor fraude met paardenvlees. Het paardenvlees werd ontdekt in partijen vlees die werden verkocht als puur rundvlees. Er was door het OM vijf jaar celstraf geëist tegen de Osse vleeshandelaar.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde Willy Selten voor valsheid in geschrifte onder andere omdat pakbonnen en facturen werden vervalst. De rechter gelooft niet dat het paardenvlees per ongeluk tussen het rundvlees is terechtgekomen, zoals Willy Selten heeft beweerd: 'De verklaring van verdachte dat enkel sprake was van slordigheden in de administratie wordt weerlegd door de bewijsmiddelen. Alles duidt veeleer op bewust handelen dan op een vergissing.'

Misleid

'Verdachte heeft klanten en uiteindelijk de consument misleid', aldus de rechtbank. Bovendien heeft Willy Selten bijgedragen aan het negatieve imago van de Nederlandse vleesindustrie in in Nederland en in het buitenland, aldus de uitspraak.

Lagere straf

De rechter legt een lagere straf op dan geëist onder andere omdat de vleesgroothandel van Willy Selten door de affaire failliet is gegaan en omdat hij vanaf de inval op zijn bedrijf met naam en toenaam in de (internationale) pers is genoemd.

Altijd op de hoogte blijven?