Rechtbank verklaart Nunspeetse kippenslachter failliet

Kippenslacht

De Nunspeetse vleeskuikenslachterij GPS is donderdag 26 november door de Gelderse rechtbank officieel failliet verklaard. Curator Frans van Oss onderhandelt met enkele grote voedingsbedrijven over een gehele of gedeeltelijke overname van het bedrijf, dat met 300 werknemers een van de grootste pluimveeslachterijen van Nederland was.

'Ik heb hele serieuze gesprekken met enkele kandidaten’, zegt Van Oss in het FD over een mogelijk overname van de GPS in Nunspeet. ‘Ik hoop dat we binnen enkele dagen een akkoord kunnen sluiten over een doorstart.’

De huidige directie van de Gecombineerde Pluimvee Slachterijen (GPS) voert de coronacrisis aan als belangrijke reden voor het faillissement. Het rommelde al langer bij de pluimveeslachterij. Op 30 oktober willigde de rechtbank het verzoek tot uitstel van betaling in, dat op 19 november werd omgezet in faillissement. Tussentijdse gesprekken met overnamekandidaten leverden niets op.

Wellicht toch nog doorstart

De afgelopen dagen hebben zich opnieuw overnamekandidaten gemeld, laat Van Oss weten. ‘Ik hoop nu binnen enkele dagen een akkoord over een doorstart te bereiken, ook uit het oogpunt van behoud van werkgelegenheid. Als dat niet lukt en het overnamebod is te laag, proberen we een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren voor de schuldeisers.’

In dat laatste geval kunnen geïnteresseerde partijen bieden op de inventaris, vorkheftrucks, vrijwel nieuwe productielijnen en vrachtauto’s, aldus het FD.

In 2018 nog winstgevend

Epenaar Bart Remkes heeft de GPS in 2019 overgenomen van de kippenslachter en ondernemer Huib van de Vecht. Van de Vecht heeft het bedrijf opgericht en uitgebouwd. GPS was in 2018 nog winstgevend en goed voor een omzet van €205 miljoen.

Tot voor kort was het onderdeel van Remkes The Poultry Family, een vooraanstaand familiebedrijf in de pluimvee-industrie met vestigingen in Barneveld, Epe, Nunspeet en Deventer. Het Epese moederbedrijf vroeg ruim een jaar na de acquisitie echter al surseance van betaling aan voor GPS. In een verklaring meldde Remkes in oktober als gevolg van de tweede coronagolf niet door te kunnen gaan met de huidige bedrijfsvoering, ‘ondanks verschillende verbetertrajecten en het afschalen van de productie in de afgelopen maanden’.

Hard werken aan de lijn

Van de 300 werknemers was circa de helft in vaste dienst. De andere 150 waren uitzendkrachten en flexwerkers, voornamelijk Poolse en Roemeense arbeidsmigranten. ‘Het is zwaar werk - het gaat per week om een miljoen kippen van meer dan twee kilo per stuk, dat moet in een moordend tempo worden gedaan. Twee maanden geleden klaagden vakbond FNV en veel werknemers nog over de zware werkomstandigheden, de vele overuren en de hoge werkdruk, schreef De Stentor onlangs.

GPS leverde de geslachte kippen vooral aan de horeca en cateringbedrijven, in binnen- en buitenland, waaronder Engeland, Spanje en Italië. Beide sectoren kwamen door de coronapandemie stil te liggen. Van Oss: 'Bij de afname van kip speelde het toerisme ook een belangrijke rol. Toen het toerisme in die landen door corona tot stilstand kwam, viel een groot deel van de markt weg.’

Concurrentie is moordend

Ook de moordende concurrentie in de sector heeft mogelijk een rol gespeeld, weet het Financieele Dagblad. Verder wilde GPS, om op langere termijn rendabel te kunnen zijn, de productie van geslachte kippen uitbreiden naar twee miljoen stuks per week. Een plan dat vanwege milieuwetgeving niet mogelijk was. ‘Remkes heeft toen een grens getrokken en zijn verlies genomen’, laat de curator weten.

Met een boedelkrediet van huisbankier ABN Amro en de volgens Van Oss constructieve opstelling van deze bank is de productie doorgegaan tot vorige week woensdag en konden de salarissen nog tot en met deze week worden doorbetaald. De komende dagen zullen veel werknemers zich melden bij uitkeringsinstantie UWV.

 
Lees ook
‘Food is een degelijke sector’

‘Food is een degelijke sector’

De vleessector verandert snel en ingrijpend - tijdens deze pandemie al helemaal. De industrie verandert in hetzelfde tempo mee. “De techniek ondersteunt ons ambacht.” Vandaag het derde deel van deze rondvraag met Stephen van Uhm van Van Uhm BV.

‘Machinale verwerking gaat sneller en is uiterst hygiënisch’

‘Machinale verwerking gaat sneller en is uiterst hygiënisch’

De vleessector verandert snel en ingrijpend - tijdens deze pandemie al helemaal. De industrie verandert in hetzelfde tempo mee. “De techniek ondersteunt ons ambacht.” Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Hein Pije van Marel.

Een nieuw urenregistratiesysteem: wat kost dat?

Een nieuw urenregistratiesysteem: wat kost dat?

Op deze vraag krijg je niet zomaar een hapklaar antwoord. Er zijn nogal wat factoren die een rol spelen in de prijsbepaling van een nieuw urenregistratiesysteem. Daarnaast zijn er verschillende betaalconstructies mogelijk rondom dergelijke software. Dit artikel geeft jou hierin meer inzicht, maar behandelt ook de belangrijkste vragen die je kunt stellen...