Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

kipfilet=pixabay

Foto: Pixabay

Meer dan een kwart van de Nederlanders wast rauw kippenvlees eerst onder de kraan voordat ze het gaan bereiden. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden. 

Het Voedingscentrum deed onderzoek naar hoe voedselveilig consumenten kip gebruiken. Hieruit kwamen volgens het Voedinscentrum een aantal “opvallende resultaten” naar voren. Eén daarvan is het wassen van kip. Meer dan een kwart van de consumenten doet dit. Redenen die ze hiervoor geven zijn hygiëne, gewoonte (van huis uit gewend) of omdat ze de kip dan lekkerder vinden.

Rauwe kip wassen

“Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken verbaasde ons wel”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. “Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes.”

Daarom raadt het Voedingscentrum af om rauwe kip eerst te wassen onder de kraan. Volgens Van der Vossen is het vooral belangrijk om de kip goed te verhitten zodat alle bacteriën sterven. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen zich hiervan bewust zijn. Ook zijn de meesten op de hoogte dat kip een product is waarbij hygiëne belangrijk is. Op de website heeft het Voedingscentrum tips voor mensen die de kip toch willen afspoelen voordat ze deze gaan bereiden.

Voedselveiligheid

Op kip kunnen bacteriën als campylobacter of salmonella zitten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Vooral bij kwetsbare groepen – zwangeren, ouderen en jonge kinderen – kan dit leiden tot (ernstige) problemen met de gezondheid.

Bron: Voedingscentrum

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Kip in blaas

Kip in blaas

Paul Bocuse wordt algemeen beschouwd als een van de grootste gastronomen van de 20ste eeuw. Met zijn klassieke Franse keuken verdiende hij drie Michelinsterren.

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

De rundveestapel bleef in 2022 nagenoeg gelijk met 2021. De omvang van de varkensstapel nam wel iets af evenals het aantal kippen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2022.