Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

kipfilet=pixabay

Foto: Pixabay

Meer dan een kwart van de Nederlanders wast rauw kippenvlees eerst onder de kraan voordat ze het gaan bereiden. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden. 

Het Voedingscentrum deed onderzoek naar hoe voedselveilig consumenten kip gebruiken. Hieruit kwamen volgens het Voedinscentrum een aantal “opvallende resultaten” naar voren. Eén daarvan is het wassen van kip. Meer dan een kwart van de consumenten doet dit. Redenen die ze hiervoor geven zijn hygiëne, gewoonte (van huis uit gewend) of omdat ze de kip dan lekkerder vinden.

Rauwe kip wassen

“Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken verbaasde ons wel”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. “Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes.”

Daarom raadt het Voedingscentrum af om rauwe kip eerst te wassen onder de kraan. Volgens Van der Vossen is het vooral belangrijk om de kip goed te verhitten zodat alle bacteriën sterven. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen zich hiervan bewust zijn. Ook zijn de meesten op de hoogte dat kip een product is waarbij hygiëne belangrijk is. Op de website heeft het Voedingscentrum tips voor mensen die de kip toch willen afspoelen voordat ze deze gaan bereiden.

Voedselveiligheid

Op kip kunnen bacteriën als campylobacter of salmonella zitten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Vooral bij kwetsbare groepen – zwangeren, ouderen en jonge kinderen – kan dit leiden tot (ernstige) problemen met de gezondheid.

Bron: Voedingscentrum

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Het maken van veilige maaltijden en salades begint bij hygiënisch werken. Andere gevaren en eisen volgens de nieuwe hygiënecode betreffen onder meer kruisbesmetting door allergenen en houdbaarheid. Waar moet je op letten?

Picnic stapt versneld over naar Beter Leven kip

Picnic stapt versneld over naar Beter Leven kip

Online supermarkt versnelt de overstap naar Beter Leven-kip. Vanaf 7 mei bezorgt de online supermarkt alleen nog maar verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. De kipvleeswaren volgen later.

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.