Rabobank positief over varkens en varkensvlees

6 mei 2014 AnneMieke Ravenshorst

De Rabobank is optimistisch over de marktontwikkelingen voor varkens en varkensvlees voor de komende maanden. Richting zomer wordt een positieve vleesprijs ontwikkeling verwacht, zo meldt de bank in een kwartaalbericht over de wereldmarkt voor de Nederlandse varkenshouderij.

De Rabobank verwacht dat de Europese varkenssector en dus ook de Nederlandse sector kan profiteren van de gevolgen van de slechte gezondheidsomstandigheden voor varkens in Noord-Amerika. Verwacht wordt dat de vraag naar vlees uit Europa en in het verlengde daarvan uit Nederland goed zal zijn.

De bank verwacht dat de voerwinst voor fokzeugen dit jaar 20 tot 25 procent hoger uit kan komen dan het langjarig gemiddelde. Voor vleesvarkens zou de voerwinst 10 tot 15 procent boven het langjarig gemiddelde uit kunnen komen.

Rusland

Nederland heeft meer last gehad van de Russische importstop dan gemiddeld in de EU. Dit als gevolg van de grote afhankelijkheid van de export naar met name Duitsland. Doordat het aanbod van varkens in de hele EU kleiner is dan vorig jaar en de toegenomen vraag naar varkensvlees van andere landen is de prijs ook weer redelijk snel hersteld.

Altijd op de hoogte blijven?