Rabobank koppelt ondernemers aan rijke mensen

25 mei 2016

Rabobank begint een proef waarbij ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf geld kunnen lenen van vermogende klanten van de bank. Volgens het financiële concern biedt dit de ondernemers een nieuwe financieringsmogelijkheid, die als aanvulling kan dienen op een regulier bankkrediet en crowdfunding.

Rabobank test een onlineplatform waar klanten met minstens 1 miljoen euro op hun bankrekening met de mkb-bedrijven in contact worden gebracht. De kredieten die de rijke particulieren kunnen uitgeven zijn minstens 100.000 euro. De bank neemt in de proeffase zelf voor minstens de helft deel in iedere financiering. De proef loopt tot december.

Rabobank-bestuurslid Rien Nagel rekent op veel belangstelling. Voor de test zijn al tientallen klanten en bedrijven gevonden, die overwegen mee te doen. ‘Deze vorm van kredietverlening is typisch Rabobank. We zijn ooit opgericht om vermogende boeren te koppelen aan boeren die geld nodig hadden. Wat we nu gaan doen is vergelijkbaar.’

Het verwachte rendement op de leningen ligt hoger dan bijvoorbeeld de huidige spaarrente. Mocht het toch misgaan en een van de deelnemende bedrijven komt in betalingsproblemen, dan is het volgens Nagel ‘samen uit, samen thuis’. Dan hebben de bank en de rijke klant allebei te maken met een vergelijkbaar verlies.

Het bedrijfsleven krijgt er de laatste tijd steeds meer nieuwe financieringsvormen bij. Het is voor grootbanken als Rabobank interessant om hier als bemiddelaar ook een rol in te spelen. Zo kunnen ze kredieten regelen voor hun zakelijke klanten, zonder dat die volledig op de balans van de bank komen te staan. Dat is handig omdat de bank dan minder extra buffers hoeft aan te houden.

Altijd op de hoogte blijven?