PVV: Vleestax is bloody shame

attachment-001_food-image-VLS11828I01

DEN HAAG – De vleessector, slagers en vleeseters krijgen steun van Geert Wilders' PVV over de vleestax. De PVV vindt een vleestax een 'bloody shame'.

DEN HAAG – De vleessector, slagers en vleeseters krijgen steun van Geert Wilders’ PVV over de vleestax. De PVV vindt een vleestax een ‘bloody shame’.

De Partij voor de Vrijheid zegt het in Kamervragen aan minister Cramer (Vrom) en Verburg (LNV) een `bloody shame' te vinden dat goedgesubsidieerde milieuclubs er voor willen zorgen dat gezinnen met een lager inkomen straks geen vlees meer kunnen eten.

Volgens de PVV is vlees eten bovendien juist gezond. ‘Vlees bevat eiwitten die essentieel zijn voor het menselijk lichaam.’

Voorstel
Veertien milieu- en dierenorganisaties riepen het kabinet dinsdag op om een vleestax in te voeren omdat dit beter zou zijn voor het milieu. Consumenten zouden vlees door zo’n tax eerder laten staan.

Vorige week werd bekend dat in een nog vertrouwelijk stuk van het ministerie van Vrom een daadwerkelijk voorstel werd gedaan voor het invoeren van een vleestax. De slagersbranche en de vleessector reageerden woest.

‘Zo'n Stichting Natuur en Milieu wil een belasting van twee euro per kilo op vlees. Je reinste diefstal van de belastingbetaler', stelt PVV-Kamerlid De Mos. Bovendien wil het Kamerlid weten op welke klimaatverandering de milieuclubs doelen.

Global Cooling
De Mos: 'Zij stellen dat de veehouderij voor 18% bijdraagt aan de klimaatverandering. Op welke klimaatverandering doelen zij dan? De op handen zijnde `Global Cooling'?'

De Mos doelt hiermee op uitspraken van Mojib Latif, een van de auteurs van het VN-klimaatpanel IPCC, dat de wereld de komende dertig jaar een mini-ijstijd tegemoet kan gaan. Global Cooling zou volgens hem echter onderdeel zijn van de klimaatopwarming, stelt Latif in de Britse krant The Guardian.

Overigens is er steeds meer scepsis over de rol van CO2-uitstoot in de opwarming van de aarde. Opwarming en afkoeling van de aarde is immers een steeds terugkerende cyclus, ook in tijden dat er nog geen vleesindustrie was.

Lees ook het weblog: Vega versus Vlees

Luister hier naar een discussie op Radio 1, tussen Natasja Oerlemans (Milieudefensie) en Joop Atsma (CDA), over dit onderwerp

Lees ook:
'Burger moet 33% minder vlees eten' (19 januari 2010)
Oproepen minder vlees redden klimaat niet (18 januari 2010)
Vleestax: voor Bos of bossen? (download cartoon) (14 januari 2010)
Slagers woest over vleestax (13 januari 2010)
Vleestax komt er aan (9 januari 2010)
Wilders op web-figuurworst (22 augustus 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vleestax
Alle berichten over vlees en klimaat

Meer over
Lees ook
De meerwaarde van een huismerk

De meerwaarde van een huismerk

Iedereen weet dat je bij de super huismerk producten kunt kopen. Vaak is de kwaliteit en de verpakking iets anders dan van een A-merk, maar daar staat tegenover dat het product vaak ook goedkoper is.Het voordeel voor de super is herkenbaarheid, imago, onderscheidend ten opzichte van de concurrentie en natuurlijk inkoopvoordeel, dat zich vertaald in...

Foodvisie Event: de liveblog

Foodvisie Event: de liveblog

EINDHOVEN – De High Tech Campus in Eindhoven staat de hele dag in het teken van het eerste Foodvisie Event. Prominenten uit food en horeca spreken en discussiëren over blurring en nieuwe foodconcepten. Via de Twitterbox van Vleesmagazine is het allemaal te volgen.Een volle zaal met deelnemers uit de wereld van de speciaalzaken, supermarkten en horeca...

Verkoopplatform Hapjesbesteld.nl voor slagers en cateraars online

Verkoopplatform Hapjesbesteld.nl voor slagers en cateraars online

De website Hapjesbesteld.nl is een jonge website waar slagerijen en cateraars uit heel Nederland zich gratis kunnen aanmelden en online hun producten kunnen verkopen.Op dit moment zijn er 67 actieve ingeschreven cateraars en slagerijen uit heel Nederland op de website die hun 'menu' online hebben staan. Via Hapjesbesteld.nl krijgt iedere slagerij een...