PVE willen EU-verbod op Braziliaans vlees

13 augustus 2012 redactie

ZOETERMEER - De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) hebben de Europese Commissie verzocht de grenzen voor Braziliaans vlees te sluiten omdat Brazilië vlees niet goed controleert op residuen en diergeneesmiddelen.

De brief van de PVE aan Brussel is een reactie op een rapport van het Europese Voedsel- en Veterinaire Bureau (FVO) van de EU. Volgens het FVO is de Braziliaanse controle niet adequaat en kunnen niet de garanties worden gegeven die de EU van eigen Europese producten verlangt.

Bij een controlebezoek in 2003 had het in Brazilie al vele tekortkomingen geconstateerd rond de controle op residuen in vlees en eieren en daarbij aanbevelingen voor verbetering gedaan. Onlangs heeft de FVO opnieuw vastgesteld dat de controle tekort schiet.

Voor de Nederlandse vlees- en eiersector is het onacceptabel dat import van vlees en eieren plaatsvindt zonder afdoende controle op verboden stoffen. De PVE menen dat sprake is van een langlopend probleem. Blijkbaar is Brazilie niet in staat om het op te lossen, ondanks de zware kritiek van de EU, zo stellen de PVE.

Volgens de productschappen is de kwestie meer acuut nu de WTO onlangs de EU heeft verplicht weer pluimveevlees uit Brazilie toe te laten onder interessante invoervoorwaarden. De PVE vinden dat ook hier de voorwaarde van een deugdelijke controle aan moet worden gekoppeld.

Lees ook:
Brazilië exporteert opnieuw minder vlees
Braziliaanse vleessector ziedend

NB: Lees in het julinummer van Meat & Meal HET DUEL met als onderwerp 'Braziliaans Vlees, ja of nee'. Importeur Jack van Messel kruist de degens met ZLTO-voorzitter Anton Vermeer.

Altijd op de hoogte blijven?