PvdD stelt Kamervragen over Binnenhofbarbecue

bbq-binnenhof

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister-president over de jaarlijkse Binnenhofbarbecue op 5 juli, waarvan de PvdD de organisatie toeschrijft aan de vleeslobby. Ook is er een brief naar het Presidium gestuurd.

De Binnehhofbarbecue vindt plaats op het terrein van perscentrum Nieuwspoort voor ministers, Kamerleden en vertegenwoordigers van de vleessector. Al in 2004 maakte toenmalig Kamervoorzitter Weisglas volgens de PvdD afspraken met de vleessector dat er niet langer een verband gelegd mocht worden tussen het parlement en deze lobby-activiteit, en werd de naam Parlementaire Barbecue afgeschaft.

Eigen website binnenhofbbq

Volgens Thieme maakt de sector inmiddels op een eigen website www.binnenhofbbq.nl duidelijk dat er geen enkel ander doel is dan ministers, Kamerleden en vertegenwoordigers uit de vlees- en dranksector te fêteren en met elkaar in contact te brengen op de laatste vergaderdag van het parlementaire jaar. De sector stelt zelfs dat 'het evenement is uitgegroeid tot een vast agendapunt op de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer'.

Onacceptabel

Marianne Thieme: 'Het is onacceptabel dat een dergelijke schaamteloze lobbyactiviteit in het gebouw van het parlement plaatsvindt. Een product dat door het kabinet wordt aangeduid als ‘het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket’ en dat het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs in de weg staat, zou niet het uitgangspunt moeten vormen van een dergelijk evenement. Ook in termen van de jongste Greco-afspraken op het gebied van integriteit is het volkomen uit de tijd dat volksvertegenwoordigers en leden van de regering zich laten fêteren door de vlees- en dranksector.’

[intermezzo:1]
Lees ook
Zoektocht naar de beste BBQ slager

Zoektocht naar de beste BBQ slager

Stichting Nationale BBQ weken gaat op zoek naar de beste BBQ slager. Hiermee wll de stichting slagers die het concept BBQ op een verrassende wijze invulling geven, ondersteunen. Aanmelden kan tot en met 15 januari 2022.

Creatief op reis

Creatief op reis

De afgelopen maanden heb je waarschijnlijk minder gereisd dan je lief is. Voor ons zijn vakanties momenten van ontspanning, maar ook van inspiratie. Onze grootste hobby is dan ook inspiratie opdoen tijdens reizen in verschillende eetculturen in de wereld

NextDeli werkt samen met Jord Althuizen

NextDeli werkt samen met Jord Althuizen

Next Deli werkt samen met Smokey Goodness van Jord Althuizen. Hierdoor zijn onder andere de boeken, de rubs en sauzen van Smokey Goodness verkrijgbaar via het e-commerce platform voor versspeciaalzaken.