PvdA wil af van de 'kiloknallers'

2 december 2015 Vleesmagazine

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van vlees voor stuntprijzen, de zogeheten kiloknallers. Het kabinet moet daartoe dwingende maatregelen treffen, vindt de PvdA.

De regeringspartij zal dat woensdag bepleiten tijdens het begrotingsdebat van Economische Zaken over landbouw en natuur. Het is de politiek al langer een doorn in het oog dat vlees voor stuntprijzen wordt verkocht. Begin dit jaar meldde de stichting Wakker Dier dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer toenam. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma wilde dit uitbannen en stuurde aan op overleg met de supermarkten.

Maar volgens de PvdA levert dat overleg niks op. De supermarkten gaan gewoon door met het zo goedkoop mogelijk inkopen van vlees en dat is onverantwoord, vindt de PvdA.

‘Door die druk worden boeren gedwongen om hun dieren op te fokken tegen de laagste kosten. Daardoor is er geen geld voor wat extra bewegingsvrijheid in de stal en worden dieren met antibiotica op de been gehouden. Antibiotica die wij uiteindelijk ook binnen krijgen. Dat kan zo niet langer’, aldus PvdA'er Sjoera Dikkers. ‘Dit is niet alleen slecht voor de dieren en slecht voor de boeren, maar ook voor de gezondheid van mensen.’

Volgens Dikkers zit de toekomst in duurzaam geproduceerd vlees. ‘Daar is al steeds meer vraag naar, en steeds meer mensen zien in dat dieren ook een fatsoenlijk leven verdienen.’

Coalitiepartner VVD ziet niets in het plan. ‘Dit voorstel is onzinnig en houdt mensen voor de gek. De voedselveiligheid en het dierenwelzijn is in Nederland van het hoogste niveau. Mensen iets anders voorhouden is misleidend’, zegt VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders. Volgens haar zal de supermarkt het goedkope vlees niet uit de schappen halen zolang er een behoefte blijft bij de consument.

KNS

De KNS reageert op haar website op het voornemen van de PvdA om kiloknallers aan banden te leggen ‘Vlees mag niet gebruikt worden als stuntartikel. Eerlijke prijzen doen recht aan het product en er ontstaat dan een betere, eerlijke en transparante keten. En zeker zo belangrijk; het komt dierenwelzijn en de kwaliteit ten goede. Dat de consument dit ook belangrijk vindt blijkt uit het feit dat de veel consumenten de weg naar de slager weten te vinden. De slager kan de consument namelijk volledig informeren over de herkomst, het verhaal achter het vlees. Dat is waar steeds meer consumenten behoefte aan hebben: een goed en eerlijk product.’

Volgens de branchevereniging van de supermarktbranche CBL lost dit het probleem van lage prijzen voor de boeren niet op. ‘Die wordt namelijk veroorzaakt door overaanbod en teruglopende afzet. Prijzen voor boeren worden Europees bepaald en daar hebben supermarkten geen invloed op’, aldus het CBL. De branchevereniging is tegen overheidsingrijpen op de vrije marktwerking.

NVV

Ook de NVV reageert op het wetsvoorstel van de PvdA. Zij eist excuses en rectificatie van Sjoera Dikkers over haar uitspraken over het gebruik van antibiotica in de varkenshouderij. ‘Onze varkenshouders spannen zich, net als hun collega’s in andere sectoren, al jaren in voor het verlagen van het antibioticagebruik en lopen daarmee ook voorop in de wereld. De varkenshouderij heeft nog nooit zo weinig antibiotica gebruikt als nu. In de laatste zes jaar is het gebruik in onze sector met zo’n 60 procent gedaald. De varkenshouderij gebruikt zelfs mínder antibiotica dan in de humane geneeskunde. Dat wil zeggen: Mensen krijgen meer antibiotica toegediend dan varkens’, zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

'Wij begrijpen niet dat iemand die beweert ‘juist vóór de boeren’ te zijn, onze boeren - die volgens de strengste regels en wetten produceren - op deze manier onderuit haalt. Daarnaast misleidt zij de consument en zaait zij angst. Nederlands vlees is nog nooit zo veilig geweest. Een rectificatie in de media en excuses naar onze boeren vinden wij dan ook op zijn plaats’, aldus Jansen.

De NVV is niet tegen een verhoging van de vleesprijs, maar vindt dwingende wetgeving geen oplossing. 'Zonder meerkosten kunnen boeren geen investeringen doen in duurzame oplossingen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Extra’s boven op de huidige regelgeving moeten dus uit de markt worden betaald. Met andere woorden: de consument moet bereid zijn te betalen voor de extra eisen, zodat de meerprijs aan de boer betaald kan worden, en die dit geld kan investeren in nog meer dierenwelzijn', aldus Jansen.

Altijd op de hoogte blijven?