Pure Ingredients 'kan niet wachten op 'halal-testkit'

25 november 2014 Vleesmagazine Afbeelding: Pure Ingredients

Pure Ingredients, met de merken Lekker & Anders, Mekkafood en Herrenhof marktleider in de Benelux in diepgevroren halalsnacks, is enthousiast over de lancering door het Franse concern Capital Biotech van een 'halal-testkit'. Hiermee wordt op een eenvoudige manier varkens-DNA herkend.

De consument moet een klein stukje van het testproduct (eten, cosmetica of medicijnen) in een buisje mengen met warm water. Daarna moet een teststrip worden ondergedompeld en binnen enkele minuten verkleurt de strip. Zo kan worden vastgesteld of het product varkensvlees bevat. Volgens Capital Biotech is de test 99 procent betrouwbaar. Sinds de lancering in oktober had het concern binnen 24 uur al 10.000 bestellingen binnen. De 'halal-testkit' is vooralsnog alleen in Frankrijk verkrijgbaar en kost €6,90.

Doorbraak

'Ik vind het echt een doorbraak', zegt Frank Verhage, algemeen directeur van Pure Ingredients. 'Wanneer de testkit ook in andere landen zal worden geïntroduceerd, zal iedere consument nu zelf kunnen bekijken of de fabrikant levert wat hij belooft. Hiermee komt dan een einde aan schemerige praktijken en wildgroei. Ondanks de strenge keuringen en certificering zijn er toch nog steeds bedrijven die sjoemelen met vlees.' Verhage verwijst hierbij naar het voedselschandaal van twee jaar geleden toen in diverse diepvriesmaaltijden paardenvlees in plaats van rundvlees werd aangetroffen.

'Enigszins verwarrend'

'Toch moet ik benadrukken dat de naam 'halal-testkit' enigszins verwarrend is. Je kunt namelijk wel simpel vaststellen of er varkensvlees in een product zit. Maar niet tegelijkertijd aannemen dat dat product halal is. Daarvoor moeten de dieren op een voorgeschreven manier zijn geslacht. En daar kom je met die test nog niet achter', zegt Verhage. 'Maar alles wat leidt tot meer transparantie in onze sector, is winst. Wat mij betreft mag de testkit vandaag nog op de Nederlandse markt zijn intrede doen. Onze producten bevatten uitsluitend rund-, kip-, kalkoen- en lamsvlees. Iedereen kan dat met zo'n testkit nu ook zelf zien.' Wanneer de testkit op de Nederlandse markt verschijnt, is vooralsnog bekend.

Altijd op de hoogte blijven?