Protein Cluster start project Plantaardige Eiwitten

16 januari 2018

Dertien Nederlandse mkb’ers bundelen hun krachten bij de ontwikkeling van plantaardige eiwit-toepassingen. In vijf deelprojecten werken de ondernemers aan producten op basis van in Nederland geteelde hennep, algen, zeewier en soja.

Het project Plantaardige Eiwitten is een initiatief van The Protein Cluster (TPC). Dit cluster is in 2017 opgericht door Food Valley NL, Oost NL en de provincies Gelderland en Overijssel. De samenwerking is mogelijk dankzij het 2-jarige Innovatie Prestatie Contract (IPC) met de naam ‘Transitie naar Plantaardige Eiwitten’.

IJs en yoghurts

Producten die worden ontwikkeld zijn bijvoorbeeld ijs, vegane worsten, yoghurts, spreads en sauzen. Dat gebeurt op basis van in Nederland geteelde hennep, algen, zeewier en soja. Deelnemende bedrijven vertegenwoordigen de hele keten: van grondstoffenleveranciers.

Bert Baanders, CEO van de European Seaweed Company: ‘Ik werk 30 jaar met zeewier. Meer dan ooit liggen er nu kansen voor groene voeding met macro-algen. In het IPC project krijg ik de kans te werken met zeewierondernemers als The Dutch Weed Burger en food-designer Katja Gruijters. Zo vergroot ik de kans dat mijn nieuwe, lang-houdbare zeewiertapenades niet alleen nutritioneel optimaal zijn maar ook qua look, taste and feel aanslaan bij een breed publiek. In Nederland én daarbuiten.’

Het cluster

tpcHet project is het eerste wapenfeit van The Protein Cluster. Roger van Hoesel, directeur van TPC-medeoprichter Food Valley NL: ‘Met ons internationale netwerk helpen we de bedrijven niet alleen in het ontwikkelproces, ook positionering en vermarkting zijn speerpunten. We letten hierbij nadrukkelijk op de internationale potentie van de te ontwikkelen producten. The Protein Cluster is een etalage voor partijen uit binnen- en vooral buitenland die op zoek zijn naar onderscheidende plantaardige eiwit-innovaties. De innovaties van de deelnemende bedrijven passen hier prima in.’

Subsidie voor clusters

InnovatiePrestatieContracten (IPC) is een subsidie voor samenwerkende mkb’ers in dezelfde regio, keten of branche die een meerjarig innovatietraject gezamenlijk uitvoeren. Binnen een IPC-verband voeren 10 tot 20 deelnemende bedrijven (collectieve) innovatieprojecten uit, onder begeleiding van een penvoerder. Innovatie, samenwerking en kennisoverdracht staan in een IPC-project centraal. De start van het IPC-project ‘Transitie naar Plantaardige Eiwitten’ is tot stand gekomen door samenwerking van de deelnemende bedrijven, Subsidiefocus en penvoerder Food Valley NL.

Deelnemers

De deelnemende bedrijven zijn: Duplaco, It’s Greenish, European Seaweed Company, The Dutch Weed burger, Meatless, Industrie Service Mol, Hemp Basic Food, 2B Different, Ojah, DutchSoy, MFH-Pulses, Botanic Bites, Addwise.

Altijd op de hoogte blijven?