Prijzen voor vlees en vis lopen het hardst op

Naamloos

Voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen in mei prijzen voor voeding 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was volgens het statistiekbureau sprake van de sterkste prijsstijging op jaarbasis in tien jaar tijd. Vooral voor vlees en vis moet fors meer worden betaald. De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent zorgde er mede voor dat prijzen opliepen.

De prijzen van vlees en vis lagen in mei gemiddeld zo'n 5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat betekende voor die producten de sterkste stijging in bijna anderhalf jaar tijd. Brood en granen schommelen sinds begin dit jaar rond het hoogste prijsniveau in tien jaar tijd. Zuivel werd op jaarbasis 3 procent duurder en voor de overige voedingsmiddelen moest circa 4 procent meer worden afgerekend.

Totale prijsontwikkeling stijgt

Al met al leverde voeding een stevige bijdrage aan de totale prijsontwikkeling. In tien jaar tijd werd eten in doorsnee 14,5 procent duurder. Groente en fruit spanden daarbij de kroon, met een gemiddelde prijsstijging van 20 procent. Het leven op zich, dus de kosten van alle goederen en diensten, werd in tien jaar tijd door de bank genomen zo'n 16 procent duurder.

consumentenprijzen-mei-2-1024x768

Tiende van uitgaven gaat op aan voeding

Volgens het CBS gaat circa een tiende van de uitgaven van huishoudens op aan voeding. Een kwart van dat budget gaat op aan vlees en vis en 22 procent van het boodschappengeld is bestemd voor groente en fruit.

Foodwatch noemt situatie zorgelijk

Voedselwaakhond Foodwatch noemt het zorgelijk dat juist de prijzen van gezonde voeding het sterkst stijgen. De organisatie stelt dat suiker, snoepgoed en ijs de afgelopen tien jaar zelfs in prijs zijn gedaald. Het is volgens Foodwatch aan het kabinet om maatregelen te nemen, zoals het btw-vrij maken van groente en fruit. 'Een voorlichtingscampagne helpt niet als de overheid slechts toekijkt hoe de afgelopen 10 jaar een appel veel duurder is geworden dan een appelkoek.'

Lees ook
Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Binnen het vierjarig Europese onderzoeksproject mEATquality onderzoeken wetenschappers de invloed van dierenwelzijn op de smaak van vlees. In Resource vertelt Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group van Wageningen University & Resources meer over het onderzoek.

Meer consumenten kopen biologisch

Meer consumenten kopen biologisch

Consumenten kopen vaker biologisch. Uit onderzoek van GfK blijkt dat de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen in 2020 steeg met 7 procent. Dat meldt brancheorganisatie Bionext met een persbericht.

Boek over machinebouw voor de industrie

Boek over machinebouw voor de industrie

Hoe spelen machineleveranciers voor de voedingsmiddelenindustrie in op uitdagingen op het gebied van digitalisering, service en vergrijzing? In het nieuwe boek ‘Tot uw dienst! Kansen en uitdagingen voor de Nederlandse machinebouw’ biedt machinebouwexpert ZIM Consultancy een inkijkje in de keuken van succesvolle machinebouwers.De voedingsmiddelensector...