Prijzen vlees, zuivel en vis flink hoger

21 augustus 2017

Voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Vooral voor zuivelproducten moet fors meer worden betaald, net als voor vlees en vis.

Dat blijkt uit een nadere analyse van de recente prijsontwikkelingen door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen van bijvoorbeeld melk, boter, kaas en yoghurt lagen in juli gemiddeld bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de sterkste toename in tien jaar tijd. Zuivelproducten maken samen ongeveer een zevende deel uit van de totale bestedingen aan voeding.

5 procent meer voor vlees

Naast zuivel werden ook vlees en vis flink duurder. Voor een stukje vlees moest vorige maand 5 procent meer worden afgerekend dan in juli 2016. Vis steeg tweemaal zo hard in prijs, zo’n tien procent dus. Bij andere voedingsmiddelen waren de prijsstijgingen gematigder. Gemiddeld was voedsel in de winkel 3,3 procent duurder dan vorig jaar.

Voeding goed voor 0,4 procentpunt inflatie

Daarmee leverde voeding een stevige bijdrage aan de totale prijsontwikkeling. Gemiddeld was het leven in ons land in juli 1,3 procent duurder dan een jaar eerder. Voeding droeg 0,4 procentpunt bij aan die prijsstijging.

Altijd op de hoogte blijven?