POV in gesprek met Brabant en EZ over nulstand zwijnen

29 mei 2015 Vleesmagazine

De Producenten Organisatie Varkenshouderij gaat zo snel mogelijk in gesprek met de provincie Noord-Brabant en met het ministerie van Economische Zaken (EZ) over het Brabantse voornemen om de nulstand voor wilde zwijnen los te laten.

Noord-Brabant wil in plaats van de nulstand maatregelen nemen om de populatie beheersbaar te maken en kondigt daarvoor een plan aan. De POV is hierover verbaasd.

"Wij willen met de provincie Noord-Brabant en met EZ in gesprek hierover. Het loslaten van de nulstand voor wilde zwijnen is immers in strijd met de afspraken, die wij recent met het ministerie van EZ hebben gemaakt in het Diergezondheidsfonds", zeggen POV-voorzitter Ingrid Jansen en vicevoorzitter Eric Douma. "In die afspraken staat juist dat de overheid en de sector inzetten op handhaving van het nulstandbeleid."

Diergezondheid

Meer wilde zwijnen leveren meer risico op voor de diergezondheid, zoals verspreiding van Afrikaanse of Klassieke Varkenspest. "Onze varkenshouders zijn keihard aan het werk om de gezondheid van hun dieren te verhogen en als POV werken wij momenteel intensief aan het bouwen van een nieuw kwaliteitssysteem dat de gezondheidsstatus op bedrijven nog verder moet verhogen. Dan mag het niet zo zijn dat al die inspanningen teniet worden gedaan door een toename van het aantal wilde zwijnen en de diergezondheidsrisico’s die dat met zich meebrengt", menen Jansen en Douma.

Altijd op de hoogte blijven?