Poetin: 19 VS-kipbedrijven op zwarte lijst

13 augustus 2012 Tom van der Meer

CHICAGO - 19 Amerikaanse kippenslachterijen zouden geen kippenvlees meer mogen exporteren naar Rusland. De Russische premier Vladimir Poetin zei dit tegen CNN.

CHICAGO - Negentien Amerikaanse kippenslachterijen mogen geen kippenvlees meer exporteren naar Rusland.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft dit tegen CNN gezegd.


Volgens Poetin hebben de bedrijven de gezondheids- en voedselveiligheidstesten niet goed doorstaan. Negenentwintig bedrijven hebben een waarschuwing gehad, volgens hem.


Om welke bedrijven het gaat, is nog niet bekend. Ook heeft Rusland de Amerikaanse kippenindustrie of de Amerikaanse regering nog niet op de hoogte gebracht.


Niet officieel

'Voor zover wij weten, heeft Rusland nog geen officiële stappen gezet om de import van Amerikaanse producten in zijn algemeenheid of van specifieke bedrijven te beperken', zegt woordvoerder Toby Moore van de USA Poultry and Egg Export Council tegen Reuters.


'We hebben hierover gesproken met de Amerikaanse regering, die zegt dat Rusland over deze onderwerpen geen contact heeft opgenomen.'

Niet politiek

Aan alle kanten wordt vermoed dat Poetin de importstops aankondigt vanwege de reactie uit het Westen op het conflict in Georgië. Poetin ontkende bij CNN dat er politieke motieven waren


Rusland is de grootste importeur van Amerikaans kippenvlees. Het is goed voor 30 procent van de totale export van Amerika.


Lees ook:

Rusland wil vleesimport stoppen na kritiek op Georgië (28 augustus 2008)

EU boos over uitbreiding vleesboycot (25 juni 2008)

Rusland wil geen vriesvlees meer (19 mei 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Rusland

Altijd op de hoogte blijven?