Pluimveeslachterijen hebben nieuwe salmonellaregeling

13 augustus 2012 Edwin Rensen

ZOETERMEER - Het PPE-bestuur heeft de nieuwe Salmonella regelgeving voor vleeskuikenbedrijven en pluimveeslachterijen vastgesteld.

ZOETERMEER - Het PPE-bestuur heeft de nieuwe Salmonella regelgeving voor vleeskuikenbedrijven en pluimveeslachterijen vastgesteld.

De aanleiding hiervoor is het Europese criterium dat voorschrijft dat vers pluimveevlees (rauw, onbewerkt pluimveevlees) dat in de handel wordt gebracht vrij moet zijn van Salmonella enteritidis (SE) en Salmonella typhimurium (ST).

De Nederlandse pluimveesector wil voorkomen dat er met SE of ST besmet pluimveevlees in de handel wordt gebracht. Daarom is naar de bestaande Salmonella regelgeving (Actieplan) gekeken en zijn hierin enkele aanpassingen gemaakt. De aanpassingen richten zich met name op een hogere mate van zekerheid over de Salmonella status van een koppel bij aankomst op de slachterij.

Praktisch gezien betekent dit dat vlees van koppels vleeskuikens die besmet zijn met SE of ST, moet worden verhit. De sector is zich ervan bewust dat het een ketenbelang is om de grootst mogelijke garanties te geven dat vers pluimveevlees dat in de handel wordt gebracht niet besmet is met SE of ST. Doelstelling van de aanpak is dan ook om een ketenbeleid te ontwikkelen waarmee de kans op recalls van vlees geminimaliseerd wordt.

 

Altijd op de hoogte blijven?