Platform Varkensketen brengt duurzaam varkensvlees naar Grüne Woche

17 januari 2018

Het Platform Varkensketen brengt van 18 tot en met 22 januari duurzaam geproduceerd Nederlands varkensvlees naar de Grüne Woche in Berlijn. Daarmee wordt een groot publiek bereikt op 's werelds grootste consumentenbeurs op het gebied van landbouw, tuinbouw en levensmiddelen.

Het Platform Varkensketen mag vrijdag rekenen op bezoek van LNV-minister Carola Schouten in het Holland Paviljoen op de Grüne Woche. ‘We presenteren ons als betrouwbare handelspartner die in ketenverband werkt aan duurzaam varkensvlees’, laten de initiafnemers Ingrid Jansen (POV), Jos Goebbels (COV) en Henk Flipsen (Nevedi) weten.

Integrale duurzaamheid

In het Holland Paviljoen vestigt het Platform Varkensketen in het startweekend de aandacht op de integrale duurzaamheid van de productie van Nederlands varkensvlees. De intensieve samenwerking van diervoederproducenten, varkenshouders en vleesverwerkende bedrijven vormt de basis voor maatschappelijk verantwoord geproduceerd varkensvlees.

Verantwoord produceren

De sector hecht veel waarde aan zorgvuldig grondstof- en energiegebruik, goede diergezondheid, de zorg voor dierenwelzijn en milieu. Dit leidt tot een onberispelijke kwaliteit en een gegarandeerde voedselveiligheid van de eindproducten.

Grune-Woche_271770_404560-de-200x300 Culinair duurzaam gerecht

Het Platform Varkensvlees presenteert in het Holland Paviljoen een culinair gerecht met duurzaam geproduceerd varkensvlees (Beter Leven Keurmerk). Kok Cees Goettsch laat bezoekers smullen van een op lage temperatuur gegaarde, in plakjes gesneden procureur, kort gegrilld met schijfjes rookworst op een stamppotje andijvie. De garnering bestaat uit gebakken, magere spekjes met een gebonden jus. Dit alles wordt geserveerd op een biologisch afbreekbaar bordje van suikerriet. Naast een hapje om te proeven, ontvangen de bezoekers de brochure Recept voor duurzaam varkensvlees.

Platform Varkensketen

Het Platform Varkensketen is een samenwerkingsverband van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie (Nevedi).

In eerdere edities focuste de varkensketen op ‘vergeten vlees’.

De Grüne Woche

De Internationale Grüne Woche vindt traditiegetrouw ieder jaar in januari plaats en bestaat 92 jaar. Een is een internationaal evenement voor levensmiddelen, landbouw en tuinbouw. Boeren en producenten uit de hele wereld gebruiken de Internationale Grüne Woche als afzet- en testmarkt, voor hun kwalitatieve hoogwaardige producten. In 2017 namen 1.650 exposanten uit 66 landen deel en trok de beurs ruim 400.000 bezoekers, waarvan 90.000 vak-bezoekers. De bezoekers spendeerden gezamenlijk voor 48 miljoen Euro. 

De focus van de beurs ligt op de meest recente ontwikkelingen van voeding en productie. Biologisch, regionaal en eerlijk, vegetarisch en veganistisch, gezond, allergievrij en duurzaam zijn slechts enkele trends die te beleven zullen zijn in Berlijn. Producten als groenten en fruit, vis, vlees en zuivel nemen een belangrijke plaats in bij een van de vele presentaties. Daarnaast laat het bier-, wijn- en likeuraanbod gecombineerd met regionale specialiteiten geen enkele culinaire wens onvervuld.

 

Altijd op de hoogte blijven?