Pilot Superunieleden met ‘dartelvarkensvlees’

Still-Repo-RTV-Noord-560x337

Poiesz stapt met Boon, Deen, Hoogvliet en Plus in de verkoop van varkensvlees uit luxe ‘dartel-stallen’.

Het gaat om vlees uit twee ruime en luxe varkensstallen waarin door de boer zelf gefokte dieren op een duurzame manier worden grootgebracht. De merknaam is Hamletz. Senior assortimentsmanager Marten van der Steeg van Poiesz noemt het ‘een mooie ontwikkeling op het gebied van fokken van varkens in onze regio.’ Hij meldt dat Poiesz met een pilot in het project stapt samen met andere Superunieleden.

Stro met buizenstelsel

De stallen voor Hamletz-varkens bieden plaats aan 4900 vleesvarkens die naar buiten kunnen. Ze hebben meer ruimte dan ‘gewone’ vleesvarkens: binnen 1,1 vierkante meter per varken, buiten 0,8 vierkante meter. Op de grond in de stal ligt stro, dat via een buizenstelsel automatisch wordt verspreid. De mest verdwijnt via sleuven in de kelder die twee keer per dag wordt leeg geschoven. En er is daglicht en goede ventilatie, schrijft RTV Noord in een reportage.

Varkens eten Lupinezaad

De varkens krijgen onder andere lupinezaad in het voer om de smaak van het vlees te verbeteren. ‘Door het hoge niveau van dierenwelzijn mag het vlees van de varkens met het twee sterren Beter Leven Keurmerk worden verkocht. Daarmee is Ten Have de enige Nederlandse varkenshouder die aan die norm voldoet’, aldus RTV Noord. De prijs ligt tussen gangbaar en biologisch vlees in.

still-Hamletz-300x173 Boerderij streeft naar zelfvoorzienendheid

De varkenshouder doet er alles aan om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te opereren. ‘De varkens eten tarwe en lupine dat op het land bij de boerderij verbouwd wordt en liggen in het stro dat van het eigen land komt. Van de mest van de varkens wordt door middel van een eigen vergistingsinstallatie elektriciteit geproduceerd. Bij deze productie van de elektriciteit komt warmte vrij waarvan de stallen en huizen worden verwarmd. Het restproduct van de vergisting wordt vervolgens weer gebruikt op de akkers, om zo de kringloop weer compleet te maken. Door gebruik te maken van lokaal voer in plaats van soja wordt de CO2 footprint laag gehouden’, aldus Hamletz.

Fotocredit varkens: Still uit reportage RTV Noord

Lees in Vleesmagazine 9, die in september verschijnt, een uitgebreid artikel over Hamletz. Nog geen abonnee? Vraag dan snel een voordeelabonnement aan.

button_voordeelabonnement-aanvragen
Lees ook
Minister Staghouwer: Livar-varkens mooi voorbeeld regionale, korte ketens

Minister Staghouwer: Livar-varkens mooi voorbeeld regionale, korte ketens

Vleesbedrijf Livar was donderdag 12 mei het decor voor de viering van het vijfjarig bestaan van de Smart Food Alliance. Minister Staghouwer van LNV bezocht Abdij Lilbosch, waar de varkens van Livar opgroeien. Hij noemde Livar een goed voorbeeld van een bedrijf met regionale, korte ketens.

Vurig genieten!

Vurig genieten!

We zijn inmiddels wel gewend aan de BBQ 2.0. Kleinere hapjes en liflafjes blijven in trek, maar ook mooie grote stukken vlees winnen aan populariteit. Veel consumenten kiezen voor vleesproducten van uitstekende kwaliteit – en die kan de slager als geen ander leveren.

Zonvarken - Circulair geproduceerd varkensvlees uit een frisse stal

Zonvarken - Circulair geproduceerd varkensvlees uit een frisse stal

Coöperatie Zonvarken wil op circulaire wijze varkensvlees produceren, diervriendelijk en op een manier die voor de boer én zijn omgeving aangenaam is. Op het eerste bedrijf in het Gelderse De Heurne is te zien hoe de varkens hebben geleerd buiten hun behoefte te doen en de biggen in het stro dartelen.