Momenteel loopt er een pilot bij varkensbedrijf VeVar voor het meten van ammoniak- en geurstoffenemissie. Uit de eerste resultaten blijkt dat in elk geval de amoniakemissie goed te meten is met sensoren. Dat meldt Connecting Agri and Food, de begeleider van de pilot.
Vevar is een modern varkensbedrijf met locaties in Nederland en Duitsland. Het bedrijf wil de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk beperken. “Zo netjes en zuiver als we in de stallen werken, zo willen we het ook aan de buitenkant hebben”, staat er te lezen op de website. Ze reduceren de uitstoot van ammoniak, stof en geur met meer dan 75 procent.
Op de hoofdlocatie in Ospel is de nieuwe biggenstal voorzien van een emissiearm stalsysteem dat urine scheidt van dikke mest waardoor er minder ammoniak ontstaat. Daarnaast is er een luchtwasser geïnstalleerd. Zowel voor als achter deze luchtwasser hangen sensoren voor het meten van ammoniak en een sensor voor geurstoffen.
Ammoniak
“In deze pilot onderzoeken we voor welke doeleinden deze sensor ingezet kan worden in de varkenshouderij”, vertelt Monique van der Gaag, specialist Dierenwelzijn en Innovatie bij Connecting Agri and Food. “Het totaal aan geurstoffen is niet een op een hetzelfde als geur. Ammoniak ruik je vanaf een concentratie van ongeveer 5 ppm; van H2S heb je meer dan 1000 keer minder nodig om het te kunnen ruiken.”
Uit de pilot blijkt dat de ammoniak goed te meten is. De eerste resultaten laten zien dat rond de voertijden als de varkens gaan mesten meer ammoniak vrijkomt, terwijl ’s nachts – als de varkens slapen de concentratie veel minder is. Ook tonen de metingen aan dat de ammoniakwaarden achter de luchtwasser bijna niet meer te meten is.
Geur
De geur meten lastiger. Van der Gaag: “Geurbeleving is deels objectief vast te stellen door het meten van de chemische samenstelling van de lucht. Daarnaast is het voor een deel subjectief; hoe beleef je de geur?” Voor dit project beoordeelt een geurpanel luchtmonsters uit de stal. Deze worden vergeleken met de meetwaarden van de geursensor. De pilot startte medio 2022 en loopt tot eind 2024.
Bron: Connecting Agri & Food
* Foto is afkomstig van een beldbank en is niet genomen bij Vevar
Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.
|