Piggy Sooy stap dichterbij Amerikaanse markt

6 mei 2024 Redactie Vleesmagazine Moolec Science

Genetisch gemodificeerde sojabonen die ook varkenseiwitten bevatten. Dat is Piggy Sooy. Met de goedkeuring door het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft ontwikkelaar Moolec Science een stap gezet om Piggy Sooy op de Amerikaanse markt te krijgen.

Zomer 2023 kwam Moolec Science met het nieuws dat ze met een gepatenteerden technologie sojabonen hadden ontwikkeld die voor een kwart uit varkenseiwitten bestaan. Het genetisch gemodificeerde Piggy Sooy bestaat voor 26,6 procent uit varkensmyoglobine. Dit is direct zichtbaar, want de sojabonen hebben een roze kleur.

Goedkeuring USDA

Inmiddels heeft USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw, een eerste goedkeuring voor de sojabonen verleend. Volgens het ministerie is het onwaarschijnlijk is dat Piggy Sooy de risico’s op plantenziekten verhoogt in vergelijking met niet-gemanipuleerde sojabonen. Dit betekent dat de genetisch gemodificeerde sojabonen van Moolec Science niet onder de strengere Amerikaanse APHIS regelgeving valt. Deze regeling geldt voor organismen die genetisch zijn gemodificeerd of geproduceerd via genetische modificatie.

Volgende stap

Met Piggy Sooy wil Moolec Science een innovatief, functioneel en voedzaam ingrediënt bieden dat een positieve koolstof- en watervoetafdruk heeft. De volgende stap om dit product op de Amerikaanse markt te krijgen is goedkeuring door de Food and Drug Administration (FDA). Moolec Science heeft laten weten dat ze zijn begonnen met de consultatie voor deze goedkeuring.

Moolec Science

Moolec Science ontwikkelt op wetenschappelijke wijze voedingsingrediënten. Het bedrijf richt zich op de productie van dierlijke eiwitten in planten door middel van 'Molecular Farming'-technologie. Het doel is om de smaak, voeding, smaak en betaalbaarheid van alternatieve eiwitproducten te verbeteren en tegelijkertijd bouwen aan een duurzamer en eerlijk voedselsysteem. 

Bron: Moolec Science

Altijd op de hoogte blijven?