Personeel was bereid Unox kapot te staken

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

OSS – Stakend personeel bij Unox was bereid het merk kapot te staken. Dat zegt 'stakingsleider' Marco Elberse van de rookworstenproducent.

OSS – Stakend personeel bij Unox was bereid het merk kapot te staken. Dat zegt ‘stakingsleider’ Marco Elberse van de rookworstenproducent.

Medewerkers van alle Unileverfabrieken staakten de afgelopen weken nadat het levensmiddelenconcern had aangekondigd de fabrieken in Delft (Calvé), Loosdrecht (Knorr en Conimex) en Vlaardingen (Cif) te sluiten.

Toezeggingen

De werkonderbrekingen legden uiteindelijk de productie bij Unilever in heel Nederland lam en dwongen het concern tot toezeggingen. Zo blijft de Unoxfabriek in elk geval tot 2011 open en komt er voor de werknemers van fabrieken die sluiten een goede afvloeiingsregeling.


Saamhorigheid

Elberse zegt verrast te zijn door de saamhorigheid van het personeel. ‘Ook de directie heeft het onderschat’, zegt hij in het Brabants Dagblad. ‘Ze dachten waarschijnlijk 'laat de bond maar een paar dagen stoom afblazen, dan gaan onze mensen gewoon weer aan het werk'.


Ongenoegen

Het liep anders. De stakers hielden vol, ruim twee weken lang en Unilever haalde bakzeil. ‘Ik heb gemerkt dat de mensen bereid waren het merk kapot te staken.’ In de ogen van Elberse was het ongenoegen van een aantal jaren samengebald tot een ongekende strijdvaardigheid. 'Het was pompen of verzuipen, ook al had het de eigen werkgelegenheid gekost.’


Reorganisatie

Elberse wist dat er een reorganisatie aan zat te komen, maar op zich was dat niet nieuw. 'Al de tijd dat ik bij Unox werk, is Unilever al aan het reorganiseren. Steeds meer werk wordt verplaatst naar landen waar de productie goedkoper is.'

Lees ook:

Unox staakt nu ook (29 oktober 2007) 

Unox commercial van de maand (21 november 2007)

Unox haalt soepen uit schap (13 november 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Unox

Alle berichten over stakingen

Alle berichten over Unilever

Altijd op de hoogte blijven?