Pauw & Witteman: vanavond debat onverdoofd ritueel slachten

13 augustus 2012 Edwin Rensen

HILVERSUM - Vanavond in Pauw & Witteman gaat Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) in debat met de voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam Ronnie Eisenmann.

HILVERSUM - Vanavond in Pauw & Witteman gaat Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) in debat met de voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam Ronnie Eisenmann.

De Kamer praat morgen over het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om onverdoofd ritueel slachten te verbieden. PVV, SP, GroenLinks, D66 en waarschijnlijk ook de PvdA steunen het voorstel van PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme. Hiermee ontstaat een meerderheid. Het CDA, de ChristenUnie en de SGP willen geen verbod op onverdoofd ritueel slachten, omdat dit de vrijheid van godsdienst raakt.

Hoorzitting

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vindt dat moslims en joden om wie het gaat betrokken moeten worden in de discussie. 'Het is een onderwerp dat mensen heel erg diep raakt. Ik hoor nu van diverse groeperingen dat ze geen kans hebben gehad hun zegje te doen, terwijl de maatregel hen zeer treft. Ze zeggen: jullie praten over ons en niet met ons', aldus Ormel, die ervoor pleit nog een hoorzitting te houden.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Joodse Gemeente Amsterdam willen vasthouden aan ritueel slachten, omdat het volgens hen een onlosmakelijk onderdeel is van de geloofsbeleving.

 Lees ook:
Opperrabijnen doen oproep aan Nederlandse politiek - radiofragment (12 april 2011)
CDA wil hoorzitting over ritueel slachten (12 april 2011)
Joodse Gemeente vraagt politiek om behoud ritueel slachten (11 april 2011)
'Einde onverdoofd ritueel slachten' (7 april 2011)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over ritueel slachten 

Altijd op de hoogte blijven?