'Pak dierenactivisme Europees aan

13 augustus 2012 Tom van der Meer

DEN HAAG - De Europese landen moeten gezamenlijk maatregelen treffen tegen dierenactivisten. Zo kan voorkomen worden dat ze van het ene naar het andere land trekken.

DEN HAAG - De Europese landen moeten gezamenlijk maatregelen treffen tegen dierenactivisten. Zo kan voorkomen worden dat ze van het ene naar het andere land trekken.


Daarvoor pleitte het CDA-Tweede Kamerlid Sybren van Haersma Buma nadat de Britse infiltrant Adrian Radford zaterdag voor Nederlandse media zei dat dierenactivisten steeds vaker Nederland uitkiezen als uitvalsbasis voor hun acties.


Nieuwe wet

Het CDA verwacht dat de actievoerders al beter kunnen worden aangepakt door een nieuwe wet die deze week door de Tweede Kamer is aangenomen. Burgemeesters kunnen dan een gebied in hun gemeente tot verboden terrein verklaren als er bijvoorbeeld acties dreigen van voetbalvandalen of dierenactivisten.


De Brit, die zegt infiltrant te zijn geweest in de dierenrechtenorganisatie Animal Liberation Front (ALF), heeft voor zover bekend niet in opdracht van de Britse politie gewerkt, zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM).

 

Trainingskamp

In de zomer van 2007 hielden internationale strijders voor dierenrechten een trainingskamp in Appelscha. De lokale bestuurders konden daar toen niets tegen doen. Maar volgens Van Haersma Buma zou optreden tegen een dergelijk kamp door de nieuwe wetgeving wel mogelijk zijn.


Dierenactivisten gebruiken steeds heftigere methoden om aandacht te krijgen voor hun zaak. Zo worden onder meer auto's in brand gestoken van mensen die beroepshalve betrokken zijn bij dierproeven. Ook worden familieleden van medewerkers bedreigd.


Lees ook:

Pand poeliersbond beklad met dreigement (11 maart 2009)

Vleessector vindt dierenactivisten terroristen (5 februari 2009)

Noordvlees wordt 'Moordvlees' (1 januari 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over dierenactivisten




Altijd op de hoogte blijven?