Paardenslachterij Amerika mag weer slachten

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

CHICAGO – De laatste paardenslachterij van Amerika, Cavel in DeKalb, mag tijdelijk weer slachten voor export. Dat heeft een federale rechtbank bepaald. De slachter had in uiterste nood een verzoek om weer te mogen slachten ingediend.


CHICAGO – De laatste paardenslachterij van Amerika, Cavel in DeKalb, mag tijdelijk weer slachten voor export. Dat heeft een federale rechtbank bepaald. De slachter had in uiterste nood een verzoek om weer te mogen slachten ingediend.


Eerder had een andere rechtbank federale inspecties bij het bedrijf laten stopzetten, waardoor verdere slachtactiviteiten onmogelijk werden. Dit omdat paardenslachters het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA) betaalden om de kosten van inspecties te dekken.


Belangenverstrengeling

Deze afspraak was gemaakt nadat het Congres vorig jaar het mes zette in de financiering van inspecties bij paardenslachthuizen. Dierenrechtenorganisatie HSUS stapte naar de rechter omdat zij vond dat de nieuwe manier van financieren leidde tot belangenverstrengeling.


De US District Court gaf de HSUS eerder gelijk, waardoor Cavel sinds eind maart gesloten was. Nu heeft de US Court of Appeals besloten in het voordeel van de paardenslachterij, vooral omdat Cavel had aangegeven ‘anders voorgoed de deuren te moeten sluiten’, meldt StarTelegram.com.


'Valt wel mee'

Tijdens de rechtzaak oordeelde 1 van de 3 rechters dat dat wel mee zou vallen, want eerder moest het bedrijf tijdelijk 2 jaar dicht vanwege een brand (die was aangestoken door dierenactivisten) en oppositie van paardenrechtenorganisaties. Daarna gingen de slachtactiviteiten ook weer verder. Daar komt nog bij dat 2 eerdere concurrenten bij de slacht van paarden in Amerika allebei gestopt zijn.


Paardenvlees eten is in Illinois sinds 1950 bij wet verboden. Het vlees is dan ook uitsluitend bestemd voor export. Cavel, eigendom van de Belgische groep Velda uit Zele (een van de grootste paardenslachters ter wereld), slachtte tot de sluiting zo’n 1.000 paarden per week, vooral voor vleesexport naar Europa.

Wat vindt u?

Dierenwelzijn is hot. Danish Crown stuurt slachters zelfs op dierenwelzijnscursus. Vindt u dit een goede zaak? 

Doe mee aan de stelling!

Lees ook:

Leeuwen slachtoffer verbod paardenslacht (20 september 2006)


Zanger Willie Nelson in actie tegen slachten paarden (24 augustus 2006)


VS wil paardenslacht verbieden (1 augustus 2006)


Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!



Altijd op de hoogte blijven?