Paardenslachterij Amerika mag weer slachten

attachment-001_food-image-VLS3460I01

CHICAGO – De laatste paardenslachterij van Amerika, Cavel in DeKalb, mag tijdelijk weer slachten voor export. Dat heeft een federale rechtbank bepaald. De slachter had in uiterste nood een verzoek om weer te mogen slachten ingediend.


CHICAGO – De laatste paardenslachterij van Amerika, Cavel in DeKalb, mag tijdelijk weer slachten voor export. Dat heeft een federale rechtbank bepaald. De slachter had in uiterste nood een verzoek om weer te mogen slachten ingediend.


Eerder had een andere rechtbank federale inspecties bij het bedrijf laten stopzetten, waardoor verdere slachtactiviteiten onmogelijk werden. Dit omdat paardenslachters het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA) betaalden om de kosten van inspecties te dekken.


Belangenverstrengeling

Deze afspraak was gemaakt nadat het Congres vorig jaar het mes zette in de financiering van inspecties bij paardenslachthuizen. Dierenrechtenorganisatie HSUS stapte naar de rechter omdat zij vond dat de nieuwe manier van financieren leidde tot belangenverstrengeling.


De US District Court gaf de HSUS eerder gelijk, waardoor Cavel sinds eind maart gesloten was. Nu heeft de US Court of Appeals besloten in het voordeel van de paardenslachterij, vooral omdat Cavel had aangegeven ‘anders voorgoed de deuren te moeten sluiten’, meldt StarTelegram.com.


'Valt wel mee'

Tijdens de rechtzaak oordeelde 1 van de 3 rechters dat dat wel mee zou vallen, want eerder moest het bedrijf tijdelijk 2 jaar dicht vanwege een brand (die was aangestoken door dierenactivisten) en oppositie van paardenrechtenorganisaties. Daarna gingen de slachtactiviteiten ook weer verder. Daar komt nog bij dat 2 eerdere concurrenten bij de slacht van paarden in Amerika allebei gestopt zijn.


Paardenvlees eten is in Illinois sinds 1950 bij wet verboden. Het vlees is dan ook uitsluitend bestemd voor export. Cavel, eigendom van de Belgische groep Velda uit Zele (een van de grootste paardenslachters ter wereld), slachtte tot de sluiting zo’n 1.000 paarden per week, vooral voor vleesexport naar Europa.

Wat vindt u?

Dierenwelzijn is hot. Danish Crown stuurt slachters zelfs op dierenwelzijnscursus. Vindt u dit een goede zaak? 

Doe mee aan de stelling!

Lees ook:

Leeuwen slachtoffer verbod paardenslacht (20 september 2006)


Zanger Willie Nelson in actie tegen slachten paarden (24 augustus 2006)


VS wil paardenslacht verbieden (1 augustus 2006)


Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!Lees ook
Oekraïne mag meer kip naar EU exporteren

Oekraïne mag meer kip naar EU exporteren

Oekraïne mag 50.000 ton (50 miljoen kilo) meer tariefvrije kip naar Europa gaan exporteren. De EU-lidstaten stemmen in met verhoging van 20.000 naar 70.000 ton in de hoop dat het hogere quotum een einde maakt aan de golf Oekraïens kippenvlees dat via een truc de Europese markt overspoelt.Door kippenborsten op een speciale manier te versnijden, met vleugel...

Nederlands kalfsvlees vindt afzet in China

Nederlands kalfsvlees vindt afzet in China

Met het Dutch Veal Event in Beijing is op 17 april de opening van de Chinese markt voor Nederlands kalfsvlees gevierd. De VanDrie Group organiseerde dit evenement samen met de Nederlandse Ambassade in China en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).De VanDrie Group kreeg als eerste Europese kalfsvleesproducent afgelopen oktober 2018 goedkeuring...

Iers rundvlees in de hoofdrol bij voorproefje St. Patrick's Day

Iers rundvlees in de hoofdrol bij voorproefje St. Patrick's Day

Steeds meer Ierse producten, waaronder rundvlees, vinden hun weg naar de Nederlandse consument. Vorig jaar steeg de export naar Nederland met 10 procent naar 968 miljoen euro. De Ierse ambassadeur Kelly is zeer te spreken over de groeiende agrifoodexport. Dat zei hij dinsdag 12 maart tijdens een lunch in het InterContinental Amstel hotel.Nederland is...