Overname Stegeman door What’s Cooking? gaat niet door

5 juni 2023 Redactie Vleesmagazine What's Cooking

De overname van Stegeman door What’s Cooking? (voorheen Ter Beke) is van de baan. Omdat de mededingingsautoriteiten nog steeds geen goedkeuring hebben gegeven heeft het Oost-Vlaamse voedingsconcern besloten om van de overname af te zien.

Het overnameproces loopt al een tijd. Oktober 2021 kondigde What’s Cooking? aan dat ze met Stegeman in gesprek waren over een overname. De plannen werden voorgelegd aan de Belgische en Nederlandse mededingingsautoriteit. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte juli 2022 bekend dat er meer onderzoek naar de overname moest plaatsvinden.

Bezwaar ACM

Zowel Stegeman als What’s Cooking? produceren, snijden en verpakken vleeswaren, voornamelijk voor supermarkten maar ook voor groothandels die leveren aan slagerijen. Dat is volgens ACM een probleem. Afnemers gaven aan weinig andere mogelijkheden te hebben dan Stegeman en What’s Cooking?. “De sterke positie na de overname kan mogelijk leiden tot een hogere prijs, minder kwaliteit en minder innovatie”, liet ACM weten.

Afzien van overname

In een interview met De Tijd liet Piet Sanders, CEO van What’s Cooking?, dit jaar weten voor de zomer duidelijkheid te willen. Omdat er nog altijd geen goedkeuring is gegeven, besluit het bedrijf van de overname af te zien. “We betreuren deze beslissing te moeten nemen”, zegt Sanders in De Stentor. “Het is des te meer jammer dat een Europese groep met hoofdkantoor in België en internationale concurrentie nog steeds niet is toegestaan om een ander bekend bedrijf met mooie merken en vestigingen in België en Nederland over te nemen. Als What’s Cooking? is het belangrijk dat we een bewuste keuze maken voor onze toekomst en verkiezen duidelijkheid boven een nog verder aanslepend proces.”

Altijd op de hoogte blijven?