Overheid stelt 26 miljoen euro beschikbaar voor biologische productie en consumptie

biologisch keurmerk

Half december presenteerde Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’ aan de Tweede Kamer. Voor dit plan stelt de minister in 2023 en 2024 26 miljoen euro beschikbaar uit het transitiefonds.

Minister Adema wil de biologische productie laten groeien naar 15 procent van landbouwareaal. Dit betekent een groei van 80.000 naar zo’n 300.000 hectare. Die groei moet vooral plaatsvinden bij de melkveehouderij en akkerbouw. De minister richt zich niet alleen op de landbouw, maar op de hele keten. Hiervoor gaat het ministerie samenwerken met de biologische sector en ketenpartijen. Het doel is om de biologische productie en consumptie te stimuleren met onder andere een consumentencampagne, marktontwikkeling, innovatie en kennis.

Reactie Bionext

Een van de organisaties waarmee het ministerie gaat samenwerken is Bionext. “De sector is ontzettend blij met de komst van dit actieplan”, reageert Michaël Wilde van Bionext. “We kijken enorm uit om in samenwerking met LNV, provincies, maatschappelijke organisaties en marktpartijen de groei binnen de sector te realiseren en te bouwen aan een schoner, groener en eerlijker voedsel- en landbouwsysteem. Nederland zal een flinke inhaalslag moeten maken met het huidige landbouwareaal van 4%, maar 15% is absoluut haalbaar mits er wel fors wordt ingezet op de benodigde marktontwikkeling. De rol van de markt is echt cruciaal.”

Biobeurs

Op woensdag 18 januari opent minister Piet Adema de Biobeurs, de jaarlijkse beurs van de biologische sector. Hij schuift aan bij een interactief panelgesprek en bespreekt het actieplan en de ambitie om te groeien naar 15 procent biologisch in 2030. Voorafgaand aan de beurs vinden diverse online webinars plaats.

Bron: Bionext

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Consumenten kopen meer biologische producten

Consumenten kopen meer biologische producten

Afgelopen jaar kozen consumenten vaker voor biologisch. Volgens een analyse van GfK gaven consumenten in 2022 36 procent meer uit aan biologische producten. GfK presenteerde het onderzoek afgelopen week tijdens de Biobeurs.

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

In 2022 is het biologisch landbouwareaal gegroeid naar 79.853 hectare (exclusief grond in omschakeling), blijkt uit nieuwe jaarcijfers van Skal Biocontrole, de toezichthouder van de biologische sector. Daarmee komt het aandeel biologisch landbouwareaal op 4,4%. De sector groeit hiermee voor het zevende jaar op rij.

De Groene weg maakt afspraken voor keten Nederlands biologisch lamsvlees

De Groene weg maakt afspraken voor keten Nederlands biologisch lamsvlees

De Groene Weg en 25 biologische schapenhouders hebben de leveranciersovereenkomsten ondertekend. De laatste stap voor de formele keten van biologisch lamsvlees uit Nederland.