Oproep Holland BIO: 'Voer vleestaks alleen in voor slachtvlees'

20 mei 2021 Redactie Vlees
Foto: World Economic Forum, Wikimedia

De Transcoalitie Voedsel stuurde een brief naar informateur Hamer met onder andere de vraag om een vleestaks. Moet deze ook voor kweekvlees gelden? Als het aan Holland BIO ligt niet. "Voer vleestaks alleen in voor slachtvlees", aldus directeur Annemiek Verkamman.

De verwachting is dat kweekvlees de komende kabinetsperiode op de Europese markt komt. Volgens Holland BIO is het van groot belang om bij een maatregel als de eventuele vleestaks oog te houden voor innovaties die het landbouw- en voedselsysteem verduurzamen. "Niet de oorsprong van het product, maar juist de mate van duurzaamheid en gezondheid van de productie zou leidend moeten zijn voor eventuele regelgeving en fiscale stimuli."

"Gecultiveerd vlees, in de volksmond ook wel kweekvlees, is namelijk een diervriendelijk en duurzaam alternatief voor slachtvlees", meldt Holland BIO. "Het past in de duurzame eiwittransitie die noodzakelijk is om onze klimaatambities te behalen. Ook kunnen we het risico op het ontstaan van nieuwe infectieziekten reduceren, door met kweekvlees en alternatieve eiwitten de problemen die intensieve veehouderij met zich meebrengt, bij de bron aan te pakken."

"Kweekvlees en andere alternatieve eiwitbronnen maken het mogelijk om zonder ingrijpende dieetoffers duurzame doelstellingen te halen. Dat vergroot de steun van de maatschappij voor groene plannen. Duurzaamheidsdoelen hoeven niet het einde in te luiden van de gehaktbal in de kantine, mits de politiek oog houdt voor de kansen die duurzame innovaties ons bieden. De biefstuk uit een petrischaal staat op het punt ons vleesaanbod te verrijken. Belastingverhoging zou dan zeker geen drempel mogen zijn voor de consument die juist diervriendelijker en duurzamer vlees wil pakken uit het supermarktschap. Voer een eventuele vleestaks dan ook alleen in voor slachtvlees en stel gecultiveerd vlees hiervan vrij."

Altijd op de hoogte blijven?