Oproep Holland BIO: 'Voer vleestaks alleen in voor slachtvlees'

kweekvlees_foto wikimedia

Foto: World Economic Forum, Wikimedia

De Transcoalitie Voedsel stuurde een brief naar informateur Hamer met onder andere de vraag om een vleestaks. Moet deze ook voor kweekvlees gelden? Als het aan Holland BIO ligt niet. "Voer vleestaks alleen in voor slachtvlees", aldus directeur Annemiek Verkamman.

De verwachting is dat kweekvlees de komende kabinetsperiode op de Europese markt komt. Volgens Holland BIO is het van groot belang om bij een maatregel als de eventuele vleestaks oog te houden voor innovaties die het landbouw- en voedselsysteem verduurzamen. "Niet de oorsprong van het product, maar juist de mate van duurzaamheid en gezondheid van de productie zou leidend moeten zijn voor eventuele regelgeving en fiscale stimuli."

"Gecultiveerd vlees, in de volksmond ook wel kweekvlees, is namelijk een diervriendelijk en duurzaam alternatief voor slachtvlees", meldt Holland BIO. "Het past in de duurzame eiwittransitie die noodzakelijk is om onze klimaatambities te behalen. Ook kunnen we het risico op het ontstaan van nieuwe infectieziekten reduceren, door met kweekvlees en alternatieve eiwitten de problemen die intensieve veehouderij met zich meebrengt, bij de bron aan te pakken."

"Kweekvlees en andere alternatieve eiwitbronnen maken het mogelijk om zonder ingrijpende dieetoffers duurzame doelstellingen te halen. Dat vergroot de steun van de maatschappij voor groene plannen. Duurzaamheidsdoelen hoeven niet het einde in te luiden van de gehaktbal in de kantine, mits de politiek oog houdt voor de kansen die duurzame innovaties ons bieden. De biefstuk uit een petrischaal staat op het punt ons vleesaanbod te verrijken. Belastingverhoging zou dan zeker geen drempel mogen zijn voor de consument die juist diervriendelijker en duurzamer vlees wil pakken uit het supermarktschap. Voer een eventuele vleestaks dan ook alleen in voor slachtvlees en stel gecultiveerd vlees hiervan vrij."

Dossiers
Lees ook
Meatable en DSM ontwikkelen samen kweekvleesmedium

Meatable en DSM ontwikkelen samen kweekvleesmedium

Meatable slaat de handen ineen met DSM om groeimedia voor kweekvlees te ontwikkelen. Kweekvlees of gecultiveerd vlees staat nog in de kinderschoenen. Een van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling ervan is het groeimedium waarin het gekweekte vlees kan groeien. Kweekmedia zijn vloeistoffen gevuld met onder meer koolhydraten, eiwitten, vitamines...

Wetenschappers pleiten voor hogere vleesprijs

Wetenschappers pleiten voor hogere vleesprijs

Een groep van vijftig wetenschappers en D'66 coryfee Jan Terlouw willen de prijs van vlees jaarlijks 1 tot 3 procent verhogen. Ze verwachten dat mensen dan vanzelf minder vlees gaan eten. Dat schreven ze vorige week in een brief aan informateur Mariëtte Hamer.

ESA wil vlees kweken in de ruimte

ESA wil vlees kweken in de ruimte

Ruimtevaartorganisatie ESA wil onderzoeken of het mogelijk is om voedsel – en dan met name vlees – te kweken in de ruimte. Het onderzoek is belangrijk voor eventuele toekomstige lange ruimtemissies.