Opleidingscentra luiden noodklok

De HBO-opleidingen hopen op volle klassen bij de studie voedingsmiddelentechnologie.DOETINCHEM - De studie voedingsmiddelentechnologie op HBO-niveau is niet populair en bij velen onbekend. Opleidingsinstituten luiden de noodklok. Ze vrezen voor een tekort in de industrie. Dat meldt EVMI in de uitgave die donderdag verschijnt.

Huub Coenemans van HAS Den Bosch noemt de situatie zorgelijk. Hij is projectleider van Food Works dat de instroom moet verhogen. Coenemans voorziet meer openstaande vacatures en forse vertraging in projecten. Ralf Hartemink, opleidingsdirecteur van Food Technology en Food Safety van Wageningen UR bevestigt dat er een probleem is. 'Alleen ziet het bedrijfsleven dat nog niet.'

Het MBO laat een soortgelijke trend zien als het HBO. De aanmeldcijfers voor het wetenschappelijk onderwijs laten wel een positieve ontwikkeling zien.

Lees ook:
Universitaire studie levensmiddelentechnologie populair

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Nederlandse consument blijft vlees eten

Nederlandse consument blijft vlees eten

In 2021 verbruikte de Nederlandse bevolking 76,1 kg vlees. Een kleine stijging ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit onderzoek naar het Nederlandse vleesverbruik van Wageningen Economic Resource in opdracht van Wakker Dier.

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Dat concludeert de Wageningen Live Stock Research in een vergelijkend onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen stelde op basis van reeds bekend onderzoeksmateriaal vast dat Nederlandse boeren vleeskippen, varkens en kalveren de afgelopen tien jaar een beter leven hebben kunnen bieden door verbeterde wetten en eisen van supermarkten.

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.